Засякоха суперземя в съзвездието Кит

Търсенето на извънземен живот в далечния Космос се натъкна на изключително откритие, става ясно от последните открития на телескопа „Джеймс Уеб“. Международен екип учени съобщава за екзопланетата LHS 1140 b, на чиято повърхност с голяма вероятност се допуска, че може да има вода в течно състояние, и атмосфера, богата на азот – подобно на родната Земя, отбелязва изданието „Space“.

„От всички познати ни до момента умерени екзопланети, тази е най-добрият ни залог един ден да потвърдим индиректно вода в течна форма на повърхността на извънземен свят отвъд нашата Слънчева система – казва Чарлс Кадьо, докторант в Монреалския университет и водещ автор на изследването, публикувано в „arXiv“. – Това може да се окаже крайъгълният камък в търсеното на обитаеми екзоплатени.“

LHS 1140 b е 1,7 пъти по-голяма от Земята и обикаля около червено джудже с размери пет пъти по-малки от тези на Слънцето. Намира се в съзвездието Кит, на около 48 светлинни години от нас. По-важното за астрономите обаче е, че планетата е в обитаем район, т. нар. „зона на Златокоска“, където нито е твърде горещо, нито твърде студено – потенциално добри условия за течна вода.

Вълнението се споделя и от Райън Макдоналд, стипендиант на НАСА в Астрономическия факултет на Мичиганския университет, който потвърждава, че „това е първият път, в който виждаме дори намек за атмосфера в обитаема зона“. Макдоналд, участвал в проучването на планетата, все пак предупреждава, че е възможно тя да е покрита с лед или твърде камениста, за да позволи живот.

LHS 1140 b не е новост за учените и е ставала обекти на изследвания и преди, но „Джеймс Уеб“ дава много повече характеристики за живота на повърхността. До момента учените се затрудняваха да потвърдят дали екзопланетата е мини Нептун или суперземя – свят, по-голям от Земята, но с два възможни сценария: или твърде каменист, или по-гостоприемен и богат на вода. Новото проучване на астрономите изключва възможността за мини Нептун, но са необходими още изследвания, за да стане ясно дали планетата има вода в течно състояние.

Източник: http://ploshtadslaveikov.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини