161 подписа събрани за отстраняването на Първанов

Председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Искра Фидосова съобщи пред БНР, че до снощи са събрани 161 подписа за започване на процедура за импийчмънт на президента Георги Първанов.

Днес подписката ще бъде депозирана в деловодството на Народното събрание.

Предвижда се дебатите за импийчмънт на президента да бъдат идната сряда.

Припомняме, управляващата партия поиска отстраняването на Георги Първанов, тъй като според представителите на ГЕРБ той е нарушил чл. 32, ал. 2 от Конституцията на Република България, огласявайки разговорът между него и финансовият министър, проведен по повод на личното неодобрение на Георги Първанов към поведението на Симеон Дянков в забавно тв шоу.

Искра Фидосова категорично отхвърли коментарите на опозицията, че с част от приетите вчера промени в НПК България тръгва към Съда за правата на човека в Страсбург.

В интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Фидосова посочи, че парламентът е приел необходими и неотложни мерки - обвинението и постановяването на присъдата вече да могат да се основават само на данни от специалните разузнавателни средства и на показания на свидетели с тайна самоличност.

Решено беше още резервен адвокат да бъде назначаван в отсъствието на основния защитник, показанията на анонимни свидетели и специални разузнавателни средства да са достатъчни за присъди при тежки престъпления.

Тя допълни, че трябва да се продължи в посока на цялостна наказателна политика, както по отношение на НК, така и по отношение на НПК, за да се промени процеса в България.

Фидосова изтъкна, че следващата стъпка, която ще бъде предприето във връзка с борбата с организираната престъпност е създаването на специализирани състави, които да спомогнат за ускорява на процесите по разследванията на сигнали.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини