Санкциите срещу Иран вече се прилагат

Френската петролна компания "Тотал" стана поредният световен енергиен гигант, който прекрати доставките на бензин за Иран преди САЩ да въведат едностранни санкции срещу ислямския режим, съобщи вестник "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Вашингтон вече обяви, че ще налага глоби на компаниите, които не прекратят износа на петролни продукти за Ислямската република, както и на банките, които продължават да финансират ирански компании, включени в "черния списък" на САЩ и обект на санкции.

Британската "Бритиш петролиъм" и англо-холандската "Роял дъч шел" вече спряха доставките на бензин за Иран, посочва вестникът. Въпреки че е един от големите износители на петрол, Иран разполага с ограничен капацитет за преработка и зависи почти изцяло от вноса за нуждите на местния пазар от течни горива.

Междувременно централната банка на Обединените арабски емирства нареди на местните финансови институции да замразят 41 банкови сметки на ирански компании в изпълнение на клаузите на резолюция 1929 на Съвета за сигурност на ООН, съобщи Франс прес.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини