Пълно слънчево затъмнение на финала на Мондиал 2010

Илюстрация: NASA

Затъмнението започнa в 18,15 ч. по Гринуич над океана и завърши в 20,52 ч. по Гринуич над Чили и Аржентина.

Това е седмото пълно слънчево затъмнение на XXI век. Затъмнението e било пълно над центъра на архипелага Туамоту, източно от Таити. Слънцето е било напълно скрито от Луната за максимален период от 5 минути и 20 секунди в ненаселена зона на океана.

Пълното затъмнение се е наблюдавало най-кратко в Полинезия (4 минути и 20 секунди над атола Хикуеру и 4 минути и 41 секунди над Ханга Роа на Великденските острови). В Таити затъмнението бе гледано от повече от 5000 туристи, сред които и режисьорът на филма "Аватар" Джеймс Камерън. Великденските острови също са посрещнали много астрономи и любопитни. Следващото пълно слънчево затъмнение ще е на 13 ноември 2012 г.

При пълно слънчево затъмнение Луната минава между Земята и Слънцето, когато те са под права линия. Слънцето е около 400 пъти по-голямо от Луната, но е и 400 пъти по-далече. Затова Луната може да скрие напълно Слънцето за хората, които се намират в сянката, хвърлена от нея на повърхността на Земята. Можете да видите това във видеото, подготвено от НАСА. Повече подробнодти за това и другите слънчеви и лунни затъмнения - на посветения на тях сайт на НАСА.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини