Епохата на Windows XP завърши

Поддръжката на Windows XP с пакета обновления SP2 приключва на 13 юли 2010 г. Активната разработка на тази операционна система е прекратена и новите версии на продуктите няма да се тестват за съвместимост с Windows XP. В същото време, свързаните с безопасността обновления ще се получават до 2014 г. Microsoft препоръчва на всички потребители незабавно да си инсталират третия Service pack. Собствениците на 64-битови Windows XP могат да не се притесняват – за нея SP3 няма и до 8 април 2014 г. ще се поддържат системите с втория пакет обновления.

Windows XP – това е цяла епоха на развитие на компютърната индустрия. Тази OS беше пусната на 25 октомври 2001 г. и за девет години успя силно да се промени. Първото голямо обновление стана пуснатият на 9 септември 2002 г. Service Pack 1 (SP1) за Windows XP. Главните промени в него бяха поддръжката на USB 2.0 и LBA-48, позволяващи на системата да работи с нови външни устройства и твърди дискове с капацитет над 137 GB. Освен това, файловата система EFS започна да използва криптиращия алгоритъм AES с 256-битов ключ. Тогава се активизираха западните антимонополни органи и в Windows се появи възможност за избор на браузър, пощенска програма и виртуална Java машина по подразбиране. От 3 февруари 2003 г. Microsoft предложи Service Pack 1a, премахващ виртуалната Java машина от системата.

Най-мащабното обновление е Service Pack 2 (SP2) – той имаше кодовото название Springboard и беше пуснат на 6 август 2004 г. Основните промени в този пакет са свързани с безопасността на системата. В Windows XP е заменена защитната стена и е преименувана на Windows Firewall (след SP2 стената е активирана по подразбиране). Освен това, появи се Security Center, напомнящ на потребителя за необходимостта от включване на защитната стена, настройките и обновяванията на антивирусната програма и т.н. За взаимодействие със странични приложения (антивируси, firewall), в Security Center присъства специален програмен интерфейс. Промените засягат и браузъра Internet Explorer, както и пощенската програма Outlook Express. В IE е включена възможност за блокиране на изскачащи прозорци. Появи се разширена защита на паметта, а някои процеси бяха изключени по подразбиране или се стартираха с нисък приоритет. Ако говорим за промени във функционалността, SP2 донесе в Windows XP поддръжка на Bluetooth и WiFi заедно с помощник за настройка.

Последният пакет обновления - Service Pack 3 (SP3) за Windows XP беше пуснат на 21 април 2008 г. Както предишните, и той носи кумулативен характер (стандартна практика на Microsoft) и включва всички обновления, пуснати след появата на Service Pack 2 през 2004 г. В SP3 влязоха и нови функции – заимстваният от Windows Vista модел за активация и защита на мрежовия достъп (Network Access Protection). Има и други подобрения, основно свързани с безопасността на системата. За разлика от предишния, последният голям пакет обновления не добави сериозни промени във функционалността на Windows XР и имаше по-скоро козметичен характер. Той беше готвен дълго време – бета-тестовете сред ограничена група потребители започнаха още през 2007 г., а от 12 декември SP3 RC1 беше достъпен за сваляне от всички желаещи. Пакетът беше достъпен чрез Windows Update едва от 6 май 2008 г. и можеше да бъде инсталиран само върху SP1a или SP2. Трябва да отбележим, че третият пакет не беше достъпен за 64-битовата Windows XP и потребителите трябваше да инсталират всички обновления едно след друго.

Процесът на отмяна на поддръжката на Windows XP е разтеглен на няколко години – прекратяването на продажбите на продукта, първоначално набелязано за 31 януари 2008 г. беше пренесено след 5 месеца – на 30 юни. Тази дата също не се оказа окончателна – производителите продължиха да предлагат евтини компютри с Windows XP. Освен това, от лятото на 2008 г. на пазара се появиха нетбуците. Маломощните компютри не позволяваха на тях да бъде инсталирана Windows Vista и корпорацията отстъпи на производителите. Основната поддръжка на Windows XP беше прекратена на 14 април 2009 г. и сега за потребителите е достъпна само разширена (платена) поддръжка от Microsoft и поддръжка от доставчиците на оборудване. Тя ще завърши едновременно с прекратяването на обновленията за безопасност – на 8 април 2014 г. Нетбуци с Windows XP Home се продават и досега, макар че двете най-долни версии на Windows 7 са подходящи за използване в слаби компютри. Предполага се, че продажбите на нетбуци с Windows XP ще бъдат прекратени на 22 октомври 2010 г.

В Microsoft прекрасно разбират, какво означава техният продукт за отрасъла и са създали всички възможности за безболезнен отказ от остарелите версии. Потребителите даже няма да забележат спирането на поддръжката на Windows XP SP2 – от момента на пускането на втория пакет обновления се натрупаха много промени и потребителите, привикнали да следят за актуалността на своята система отдавна са ги инсталирали. Последствията от постепенния отказ на корпорацията от Windows XP първи усетиха любителите на компютърни игри – последната версия на DirectX е недостъпна за тази система. Доста по-интересна е ситуацията с останалите продукти на Microsoft, които повече няма да се тестват за съвместимост с Windows XP. Но новата версия на Microsoft Office работи в XP, а останалите програми не са толкова интересни на масовия потребител. Засега не е ясно, ще бъде ли пуснат Internet Explorer 9 за XP, но това също не е важно – предишната версия на IЕ не може да се нарече стара, независимо от нарастващата популярност на стандарта HTML5. Разработчиците на софтуер обаче все още не се отказват от поддръжка на XP. Разбира се, крайните потребители все пак ще трябва да минат на нова версия на Windows, но време за това ще има достатъчно.

Що се касае до до драйверите, много производители на компютри се отказаха от официална поддръжка на Windows XP още през 2008 г., когато производителите на компоненти (чипсети, видеокарти, звукови карти и т.н.) все още предлагаха съответните драйвери. Желаещите да си сложат Windows XP на нов компютър обаче отдавна се налага да търсят драйвери в целия Интернет. И намирането им с времето ще става все по-трудно – от поддръжката на остарели версии на Windows се отказват и производителите на компоненти. Този процес е естествен и не пречи особено на потребителите – за старите машини има всички необходими драйвери, а на новите е най-добре да се инсталира Windows 7. Главното е, че производителите на периферия все още предлагат драйвери за XP и вероятно ще предлагат такива до 2014 г.

Иначе Windows XP е абсолютен рекордьор по дълъг живот сред операционните системи. От пускането й до пълното прекратяване на техническата поддръжка през 2014 г. ще минат 13 години. Но всичко си има край - Windows 7 вече е факт и пазарът я посрещна доста добре. Все пак прогресът не трябва да се спира...

Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини