Има заподозрян за "теча" в WikiLeaks

Пентагонът подозира военен затворник за изтичането на десетките хиляди секретни досиета за войната в Афганистан, съобщи в сряда пред CNN представител на институцията.

Предполага се, че 22-годишният Брадли Манинг се е сдобил с достъп до интернет и имейл системата за класифицирана информация на военните и е свалил хиляди документи, съобщава източникът, който държи да запази името си в анонимност, докато тече разследването.

Властите в Пентагона казаха, че разследващите смятат, че Манинг се е „логнал” в система, наречена Секретна Протоколна Интернет Мрежа, до която имат достъп само най-висши офицери. Но, според запознатите със секретните доклади, за сега информацията, която се е появила на страницата на Wikileaks е от ниско ниво на секретност, до което има достъп повече персонал.

И Министерство на Отбраната, и Белият дом твърдят, че не са видели в „течовете” никакви топ-секретни досиета за продължаващата вече девет години афганистанска война, но определят случилото се като най-голямото изтичане на документация от Пентагона от Виетнамската война насам.

Манинг е обвинен през юни за осем нарушения на Наказателния Кодекс, заради разпространение на видео клип, който показва стрелба от хеликоптер по цивилни и журналисти в Ирак. Държавата го обвинява в разпространение на информация, която касае националната сигурност и може да навреди на САЩ. Той обаче се позовава на Петата поправка и отказва да отговаря на въпросите около случая.

Редакторите на Wikileaks, разбира се, отказват да посочат източника си. Главният редактор Джулиън Асанж твърди, че сайтът му не води кампания срещу войната в Афганистан.

„WikiLeaks не изразява мнение дали войната трябва да продължи или не... Но би трябвало да продължи по законен начин, ако продължи изобщо”, добавя журналистът.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини