Пожарите доближиха Чернобил

Радиационните нива в близост до Чернобил може да се повишат и да предизвикат дългосрочно здравословни рискове, след като смъртоносните горски пожари се разпростряха в територии замърсени от аварията в атомната електроцентрала, съобщиха руски еколози вчера, пише британският вестник "Индипендънт".

Активисти заявиха, че ефекта от пламъците, предизвикани от най-горещото време в региона от 1000 години, може да бъдат сериозни, предаде Фокус.

„Това е радиация, която ще бъде опасна за местното население живеещо в районите в близост до пожарите, както и за пожарникарите борещи се с огъня”, заяви руският екологичен активист Владимир Чупров.

„Това, което не е ясно, е каква може да бъде опасността от комбинирането на радиационния ефект и токсичния ефект от смога. Никой не знае как се комбинират те”, допълни Чупров. Той предупреди, че в случай, че метеорологичната ситуация се промени, в частност до силни ветрове, токсичния смог може да се разпространи, но „Москва и страните от ЕС са извън рисковата зона”.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини