Битката срещу цианидите побратимява Кърджали и Комотини

Кърджали ще се побратими с гръцкия град Комотини през септември. Това реши местният парламент в областният град днес. Предложението бе направено от кмета Хасан Азис. Съветниците го подкрепиха единодушно.

Тесните връзките между двата града датират от 15 години. Има подписано споразумение за сътрудничество. Работят се общи проекти насърчаващи индустрията, екологията,земеделието.

Бившият кмет на Комотини Тасо Вавациклис порвоначално се отнасяше резервирано към Хасан Азис. По късно обаче си размениха визити. Сегашният градоначалниик Димитриос Коцакис не пропуска възможност да посети Кърджали и да демонстрира приятеллски чувства. Двамата кметове набелязаха общи действия срещу опитите на кърджалийска фирма да добива злато с цианиди на брега на Арда. Те готвят общи протести, ако това стане.

Хасан Азис и Димитриос Коцакис са договорили подписването на Договор за сътрудничество и побратимяване между двете общини. Той се сключва в навечерието на отварянето на ГКПП на Маказа. Шосето от българска страна е готово. Гърците пък очакват да завършат своя участък догодина. Това ще засили икономическите,туристически и културни връзки между двата града, прогнозират общинари.

Комотини е втората гръцка община с която Кърджали се побратимява. Преди години договор за приятелство бе сключен с община Филипон –Кренидис.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини