Бебе на черно излиза 15 000 лв.

Някои бебета имат щастието да живеят с родните си мама и татко. Бездетни родители броят по 15 000 лева под масата, за да получат бебе. Схемата е проста. След като предаде парите на родилката, таткото осиновител припознава новороденото като свое, предаде АСН.

Сделката става възможна благодарение на "услужливи" доктори и социални работници, защото те първи имат досег с жената, която ще роди детето, потвърдиха специалисти от УНИЦЕФ. Повечето от бременните, които са склонни да продадат бебетата си, са млади момичета от гимназията или студентки в начален курс. "Най-вече се търсят бели деца, българчета или от турски произход, защото семействата искат да заблудят останалите, че те са родители". Това заяви консултантът на УНИЦЕФ по социалните въпроси Надя Денева.

"Майката ражда и детето веднага се припознава от чужд човек. Това реално не е осиновяване, тъй като никакъв документ не доказва, че то не е на човека, който го е припознал", коментира тя. По този начин таткото не може да бъде обвинен в нищо, тъй като и при легалното припознаване няма 100% сигурност, че той е баща на бебето.

Според Денева български семейства плащат за процедурата още преди раждането на децата, тъй като социалните служби няма как да реагират. "Директорът на родилното отделение в Стара Загора - д-р Данаил Даков, коментира, че момченцата са по-скъпи от момиченцата. Де факто такива случаи са търговия с деца", допълни още г-жа Денева.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини