Българите по света наброяват 50 млн. души

Българите по целия свят наброяват над 50 милиона, а тези на територията на Русия са между 15 и 20 милиона, като голяма част от тях са мюсюлмани, приели исляма през 922 година. Това заяви главният секретар на Организацията на обединените българи акад. Владимир Цонев в рамките на пресконференцията на тема „Духовните връзки и история на българите през хилядолетията”, организирана от Международна академия по българознание иновации и култура /МАБИК/.

Според акад. Цонев, организацията се занимава с издирване и популяризиране на древното минало на българите, предаде Фокус.

"Главният мюфтия на мюсюлманите в Руската федерация подчерта преди две години, че е грешно хората в Татарстан да се наричат татари при положение, че името на страната до 922 година е било Булгаристан", подчерта Владимир Цонев.

Вече много българи в Русия по съдебен ред променят етническата си принадлежност от „татарин” на „българин”, каза акад. Цонев.

"През 2005 година изпратихме писмо до президента на Русия и на Татарстан, в които подчертахме, че е крайно време да се признае българския етнос, наричан погрешно татари. По този начин ще се реши един важен проблем за българите от Казан", заяви акад. Цонев.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини