Български майки протестират във facebook и пред президентството

Български майки, притиснати да връщат огромни суми и в същото време  да отглеждат и възпитават добре децата си, съдадоха група във facebook - Да се противопоставим на принудителното връщане на майчинството!!!

Wall-a на групата е срамна хронология на казуса държавата (НОИ) срещу майките. Също и на обичайните грижи - дрешките, настинките, които средностатистическата майка има в ежедневието си. И пак парите, парите, парите, които НОИ си иска обратно. От вчера е започнало масово връчване на разпореждания във Великотърновска област според майка в групата. Друга влиза днес на дело да се защитава сама по съвет на адвокат.

Обявен е протест утре в София от 10 до 11 часа пред президентството. "хора никой не се обади за разрешение за протеста.ние сме болни цялото семейство-аз лично съм много зле и не успях да ида да искам.а и явно няма други желаещи!?! никой не се обади да се съберем и разпределим задачите,нали разбирате,че една птиЧка пролет не прави! утре екипирам децата и отивам да видя дали въобще ще стане нещо. пък ако съм сама ,а така и мисля явно управляващите залагат на това, че повечето са овце!" пише Вера Стоянова-Хаярула.

Нека се пошуми, нека да се разчуе и да се обърне отново внимание на майките и поне да се изпълнят онези обещания от лятото, които бяха дадени и потънаха в забвение, пише до HaskovoNET една от тях.

Публикуваме тук протестната декларация 

До Българската общественост
До Президента на Република България
До Министър-председателя на Република България
До Председателя на Народното събрание на Република България
До Омбудсмана на Република България
До Вицепремиера и Министър на финансите
До Министъра на труда и социалната политика


П Р О Т Е С Т Н А  Д Е К Л А Р А Ц И Я


Остро и гневно протестираме срещу опитите на държавата и НОИ да превърнат стотици майки и родители от цяла България в престъпници и осигурителни нарушители. Изразяваме категоричната си убеденост, че кампанията на НОИ от април 2010 година насам, срещу майки- „престъпници”, няма нищо общо с Конституцията, закона, морала и нормалните човешки ценности на едно СОЦИАЛНО общество, член на Европейския съюз и живеещо в 21 век!

В продължение на четири години в практиката на самия НОИ, както и сред Работодатели и стотици майки и родители от Благоевград до Търговище и Силистра, от Монтана и Враца до Хасково, Бургас и Малко Търново съществуваше едно общоприето тълкуване на чл.53, ал.4 от КСО, а именно, че текстът “настанено в детско заведение” не визира децата, ПРИЕТИ в детските ясли и градини. Това се обосновава от факта, че изразът ”настанявам” има недвусмислено значение в правото, което няма нищо общо с израза „приемам”, какъвто е случаят с нашите деца. Всички правилници и наредби, касаещи детските ясли и градини боравят с думи като „приемам”, „посещавам”, “класирам”. 

И ИЗВЕДНЪЖ от април месец 2010 година, НОИ, в резултат на нов прочит на въпросния закон, продиктуван от финансовата криза и невъзможността на държавата да стимулира постъпления в Държавния бюджет, му приписва ново тълкуване, което им позволява да предприемат хайка срещу нищо неподозиращите родители и Работодатели и със задна дата, да изкарат стотици майки осигурителни нарушители и престъпили закона. Това не е възможно да се случи в едно цивилизовано, европейско и правово общество! Това е възкресяване на най-груба практика, характерна за други общества и политически режими, в която държавата с “трикове и скрити ходове” се опитва да РЕКЕТИРА собствената си нация и данъкоплатци. Според нас тези действия на изпълнителната власт представляват явно извиване на ръцете на младите семейства в България. Не е нормално веднъж вече усвоени, доброволно дадени пари, предназначени за издръжката и просперитета на младите семейства, да бъдат връщани за отминали периоди, и то с ненормално високи лихви, на органите на НОИ. Категорично отказваме да сме единствените виновни в тази каша, създала се в резултат на липсата на всякаква координация и приемственост в работата на държавните институции, които ако толкова добре си вършеха работата, нямаше едва сега да разберат за случилото се. Защо никой не направи така, че проблемната поправка в текста на чл. 53, ал. 4 да стигне до всички, за които се отнася? Защо не бяха изпратени инструкции до директорите на детските ясли? Защо сред многото документи за приемане в детска ясла, не се изискваше бележка от работодателя, че майката се е върнала на работа?! Къде бяха те през тези четири години, защо не си свършиха работата, когато му беше времето? Дали управляващите не ни поставиха капан, за да напълнят хазната в момент на необходимост? Морално ли е това?! Защо тези, от които зависеше контролът на раздаваните средства не понесат своята немалка отговорност? Защо те не върнат заплатите, получени за работа, която не са свършили? Най-лесно е да се скриеш и да посочиш с пръст другиго за виновен.

Заявяваме категоричната си воля да се борим срещу това поредно държавно безумие в името на по-доброто бъдеще на българското общество и нашите деца. 

Призоваваме всеки, който подкрепя българското семейство да се включи в нашият протест и заедно да се борим за живот в нормално, европейско и цивилизовано общество. Общество, в което чиновническата алчност и своеволие ще бъдат обуздани в името на по-висши и хуманни ценности.



П Р И З И В


Уважаеми господин Министър председател,

Призоваваме Ви да подкрепите нашия протест!
Също така, като родители и граждани на България настояваме и Ви призоваваме:

1. Да изискате пълна юридическа и социално-обществена обосновка на кампанията на НОИ, анонсирана от Симеон Дянков, срещу българските майки и родители. Както от НОИ, така и от Министерство на финансите и Министерство на труда и социалната политика и да обявите публично резултатите от нея.

2. Да прекратите масовите проверки на НОИ в отделните детски ясли и градини до цялостно и публично изясняване на случая.

3. Да накажете с дисциплинарно уволнение и съдебни дела всички длъжностни лица от НОИ и други институции, че 4 години не са прилагали законосъобразно разпоредбите на КСО(ако се окаже, че едва сега НОИ прилага “правилно закона”). Като с това виновно длъжностно поведение са нанесли щети на хазната, данъкоплатците, родителите и Работодателите(чрез плащането на огромни лихви).

4. Да предложите на Президента на Република България да опрости вземанията на НОИ от майките и родителите на основание чл.98 от Конституцията на Република България. Както поради очевидно невиновно поведение на родителите, така и поради тоталната каша в законодателната уредба и опита на НОИ да промени очевидното значение на българските думи. Законът трябва да е ясен, точен и категоричен, без възможност за тълкуване.

5. Настояваме също да се промени чл.53 ал. 4 от КСО и да се възстанови цялото изречение на старата редакция – “настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка”.

6. Също така, в условията на задълбочаваща се криза, от която особено потърпевши са родителите и младите семейства, бихме искали остро да поставим въпроса за преразглеждане, както на размера, така и на режима на отпускане на Детските надбавки. Настояваме, поне за удвояване на размера на надбавките до 70 лв на дете, както и за отмяна на подоходният критерий за отпускане на детска надбавка

7.Също така, бихме искали да стартира цялостна реформа на сектора за подпомагане и отглеждане на деца до 5-6 годишна възраст. България трябва да се придържа към най-високи европейски критерии в таза сфера и да се поучи от опита на европейските държави(реформа, както по отношение на десетките и стотици детски градини и ясли, така и в промяна на цялостната философия за подпомагане на родителите при отглеждане на деца).

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини