Доказателството, че древните египтяни са идвали по наши земи преди 4000 г.

Известният български археолог д-р Васил Добрев разчете името на фараона Монтухотеп IV върху малък скарабей от Смолянския музей, съобщава българското научнопопулярно Списание 8.

Монтухотеп IV е управлявал Египет от 1992 до 1985 г. пр.Хр. и е известен с грандиозните си експедиции извън страната.

Това откритие е водеща тема в октомврийския брой на Списание 8. То е и сериозен знак, че преди 4 хилядолетия древните египтяни са идвали в земите на Тракия, както пише бащата на историята Херодот. Досега на неговите твърдения не се гледаше сериозно.

В света са открити само 4 скарабея на Монтухотеп IV, чиято гробница все още не е намерена. Смолянският е петият. Той е открит при разкопки в тракийска могила до с. Любча през 1976 г. Скарабеят е част от бижу. Фигурката е дълга едва 13 мм, колкото е максималният размер и на останалите подобни скарабеи, обяснява д-р Добрев.

Д-р Васил Добрев няма нужда от представяне, но ако все пак някой е пропуснал филмите на „Дискавъри“ за него - той защитава докторска степен в Сорбоната през 1992 г., автор е на нова теория за произхода на Сфинкса, а в момента води разкопки на платото Сакара, където очаква да намери „изчезналия фараон“ (Узеркаре от VІ династия).

Според Списание 8 се оказва, че има и други доказателства за египетско присъствие в Тракия. В музея в Созопол се пазят още 2 скарабея, открити по наши земи. А това лято екипът на проф. Валерия Фол преоткри значението на тракийска находка от светилището Палеокастро до Тополовград. Откритието е крилат слънчев диск със счупено крило, който е досущ като тези в древен Египет! Това потвърди и д-р Васил Добрев. Дори размерът му е по египетските стандарти – 4,20 м, което е точно 8 лакътя.

Пътуването в миналото на древна Тракия и Египет в Списание 8 води и към неизвестната история на една от най-красивите жени по онова време - тракийката от Родопите - Родопис. Тази омайна хетера е прототипът на любимата приказна героиня Пепеляшка. Самият Орфей пък е донесъл от Египет вярата за бога Слънце.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини