За еднаква дейност плащат различно на болниците

НЗОК ще плаща по различни цени за едно и също лечение на различните болници.
През 2011 г. лечебниците ще са разделени на три групи - университетски, областни, общински и други, пише вестник "Сега".

На групата "общински и други" ще се плаща една цена, на областните - с 10% повече, а на университетските - с още 25% повече. Това става ясно от писмо на зам.-финансовия министър Боряна Пенчева до националните консултанти в различните медицински специалности, оповестено от Центъра за защита правата в здравеопазването.

Разделението е резултатът от остойностяването на медицинските дейности, което се прави от Министерството на финансите вече година. От него се очакваше да определи какви са реалните цени на лечението у нас и съответно колко средства са необходими за покриването им. В момента НЗОК плаща една и съща цена на всички болници. За диференциране на цените се говори от години, но досега това не е направено, защото по закон болниците са равнопоставени. Освен това се смяташе, че щом се плаща една и съща цена, качеството на медицинската услуга трябва да е едно и също във всички болници.

В писмото не е споменато какви ще са базовите стойности догодина, т.е. колко пари спрямо сега ще получават по-малките болници и колко - по-големите. Но се разбира, че и през 2011 г. ще има делегирани бюджети, т.е. лечебниците няма да могат да харчат повече от това, което им е спуснала здравната каса. Ако цените за по-малките болници догодина паднат, те ще натрупат още по-големи дългове и възможности да фалират.

Миналата седмица новият здравен министър Стефан Константинов обяви, че болниците трябва да се разделят на две, а не на три. Едните да са структуроопределящи, с повече пари от здравната каса и напълно безплатни за пациентите, а другите - по-малките - с по-ниски цени от НЗОК и възможност да искат доплащане от пациентите си.

Междувременно лекарски колегии в няколко града на страната се обявиха против подписаното миналата седмица споразумение между БЛС и правителството. Според тях договореното с кабинета не изпълнява поставените от тях искания, а е само политечески ход,  за да няма протести.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини