Бойко реже половин заплата на хукналите за телефони, парите за благотворителност

Депутатите от ГЕРБ, които миналата седмица избягаха от парламента, за да получат скъпи телефони, ще бъдат наказани с лишаване от половин заплата. Новината съобщи лично премиерът Бойко Борисов.

Той, обаче, призова и останалите политически сили да порицаят своите народни представители, които се изкушиха от скъпите подаръци.

В последствие стана ясно, че депутатите от ГЕРБ ще предоставят на парламентарната група 50% от месечните си възнаграждения за месец декември за благотворителни цели. Провинилите се депутати са приели декларация, в която поднасят извиненията си към избирателите на ГЕРБ.

"Тези пари, ние ще ви кажем колко са, и ще дадем точно обяснение за каква благотворителна дейност сме ги дали. Това е практика в ГЕРБ, когато хора, безпричинно са отсъствали, да им се удържат от заплатата определени суми за благотворителност”, посочиха от партията.

Последният случай е от Добрич, когато е била дадена сумата от пет хиляди лева за една млада жена, която се е нуждаела от операция на очите.

Премиерът Бойко Борисов пък обвини президента Георги Първанов в двоен стандарт. Той направи това в отговор на вчерашното предложение на държавния глава гражданите да могат да отзовават провинили се депутати.

"Президентът просто трябваше да не съди само с двоен аршин, защото виждате, аз за най-малките провинения, за 1 час отсъствие от работа какви наказания налагаме, а за какви други отзовахме от по два-три поста хора, докато неговият най-близък приятел и мандатоносителят, на този, който даде мандата Ахмед Доган не се вясва в парламента, а президентът 8 години не сте го чули да се изкаже по този въпрос. Той говорил ли е за депутатите от ДПС, от БСП, които не се вясват в парламента?", заяви премиерът, цитиран от БНР.

Проведеният от журналисти експеримент с телефоните стана причина за дискусия в публичното пространство.

"Ние като политическа партия приемаме подобни журналистически разследвания, защото те заздравяват партията ни. След случилото се стана ясно, че има пропуски и податливост към корупция. Като цяло корупцията е процес не само в България, но и в световен мащаб. Ние трябва да я доведем до приемливи за обществото норми чрез различни мерки", заяви по-рано днес депутатът и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Пламен Нунев.

Депутатите ни, присъствали на събитието, берат срам, като се приберат в избирателния си район, обясни Нунев. Срамуват се, защото са накърнили гласуваното им доверие, уронили са и престижа на партия ГЕРБ.

Не може от осем човека да съдим за цялата работа на парламентарната група, допълни той.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини