Проверяват автоматите за кафе в Смолян

РИОКОЗ проверява автоматите за продажба на храни в Смолянско, съобщaва Focus.

Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве проверява дали производството и търговията с храни се извършва само в обекти, регистрирани по реда наизискванията на Закона за храните. Държавният здравен контрол обхваща автомати, машини и други съоръжения за съхранение и продажба на храни на населението. включително и автомати за кафе.

При съмнение относно водата, с която е зареден автомата или която се пренася със съответните съдове, ще се вземат проби от водата за микробиологичен и химичен анализ. Изследванията ще се извършат в лабораториите на РИОКОЗ.

Собствениците на автоматите са длъжни да разработят и да започнат да прилагат в определен срок ръководство за Добри практики за обслужване на автоматите и за търговия със съответните видове храни. Ръководството да включва основни положения по почистване на съоръженията, период на извършване, лица, които ще го извършват, използвани препарати, използвани транспортни средства и съдове, с които ще се пренасят продуктите, както и водата за зареждане па автоматите: място на съхранение на храните преди зареждане в автомата. периодичност на контрола от страна на фирмата на сроковете на съхранение на храните, както и  система за проследяване и изтегляне на продуктите от употреба при необходимост и др.

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини