€10 млн. "обновяват" границата с Турция

Не е необходимо да се отделят допълнителни средства за изграждане на заграждения по българо-турската граница.

Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Стоян Иванов от „Атака" относно възстановяване на загражденията по границата на България с Турция. 

По думите му с изпълнение на критериите за членство в Шенген, България ще има сигурна граница. 

Съоръженията, които досега са разделяли двете страни са морално остарели и изискват целогодишна подмяна, каза Цветанов и обясни, че с 10 милиона евро ще бъдат модернизирани българските граници, което ще помогне за сигурността по тях.

Той припомни, че българските граничари имат и нови хеликоптери за наблюдение и изрази увереността, че ще се ограничи миграция на диви животни от Турция към България. 

Проблемът може да се окаже много сериозен за българската икономика, според Стоян Иванов от „Атака."

България реши да започне възстановяване на граничните заграждения по границата с Турция, за да се предотврати разпространението на шап. Планира се издигането на загражденията да започне незабавно след справянето с епидемията от шап в село Резово.

България ще се търси помощта на ЕС за финансиране на възстановяването на загражденията по 143-километровата граница. Властите заявиха, че болестта идва от турска територия.

Плановете на България да възстанови телените заграждения по границата с Турция  обаче предизвика критики в Южната ни съседка. Турските медии дори нарекоха опитите на страната ни да пресече разпространението на шапа чрез изграждане на стена по границата, както и гръцките заграждения срещу нелегалните имигранти, "изграждане на стена между християнството и исляма".

Масово разпространено мнение в европейската част на Турция е, че ЕС възнамерява да изгради тайна стена между Турция и Европа. Шапът и нелегалните емигранти пък били само оправдание.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини