Комисар Георгиев: Цигарената контрабанда надмина и най-ловките трикове

Уникални тайници за контрабанда на цигари шашнаха граничните полицаи, проверяващи пунктовете на южната ни граница. Изобретателността на контрабандистите на папироси надмина и най-ловките трикове  за укриване на наркотици, коментира шефът на Регионална дирекция Гранична полиция в Смолян комисар Тодор Георгиев. През 2010г. само на територията на РД ГП Смолян, която обхваща по-голямата част от южната ни граница, са заловени над 1,240 млн.кутии нелегални цигари. Тайниците за транспортиране все по-често са изолирани с покрития, под които скенера не прониква.

Милиони кутии били откривани в чували със сол и брашно, циментови тръби и спални матраци. Стотици мастербокса са изскачали и от сандвич панели, от които било извадено уплътнението.

”Такова нещо в Европа няма”, коментира комисар Георгиев. По най-груби сметки чистите печалби, само от един ТИР, били минимум половин милион лева.

Все по-често граничните полицаи и служители на митниците се натъквали на абсолютно неизвестни марки, а тютюнът бил с изключително лошо качество.

Пробите са показали и голямо съдържание на токсични вещества, прах и трици, а вместо филтър папиросите се затапвали с марли.

Никой не знае къде се произвеждат съмнителните и опасни цигари, но имало данни дори за плаваща фабрика. На закотвен дълбоко в Средиземно море кораб, се свивали стотици хиляди късове.

По-голямата част от контрабандата обаче, преминаваща през страната ни, била предназначена за Полша, Румъния и Великобритания, където една кутия струва няколко паунда и печалбите от продажба на дребно били колосални.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини