Ученик от Смолян спечели стипендия за есе

Ученик от Смолян спечели стипендия за есе

Един от 50-те наградени ученици, с идея за реформи в средното образование, е от Смолян. Всеки от лауреатите ще получи еднократна стипендия в размер на 1000лв.

Това съобщиха от централния офис на „Пощенска банка”, организатор на конкурса в програмата”Силен старт” .

В шестото издание на програмата „Силен старт с Пощенска банка” се включиха ученици от осми до дванадесети клас в гимназиите и специализираните средни училища от 164 града на България.

 Необходимо условие за участие са предложение за  иновативни идеи за промени в средното образование в страната и успех от предходната година не по-нисък от 5,00.

С идеи за реформата в образованието, изложени под формата на есе, са участвали 2 хиляди ученика от цялата страна. Най-яростна е била конкуренцията във възрастовите групи на 9 клас, 11 клас и 12 клас.

Наградените млади автори са от 26 български града, като най-голям е броят на отличените от София, където стипендии ще получат 8 деца. На второ място с по 4 награди са деца от Пловдив, Русе и Ямбол.

Казанлък и Видин също са в челните групи с по 3 награди за креативни младежи, които имат идеи за бъдещето на средношколското образование в България.

Освен от Смолян, другите „отличници” са Белово, Карнобат, Исперих, Попово, Разград, Силистра, Харманли, както и от други градове. 

Отличените есета ще бъдат събрани в специална книга и предоставени на Министерството на образованието, младежта  и науката.

Работите са оценявани анонимно от журито, като основните критерии са били добра структура и аргументация, ясно описани проблеми на образователната ни система и съответно решение за тях. Акцент при избора на най-добрите работи е бил правописа, както и дали идеята за образователна реформа е приложима и оригинална.

„Идеите се повтарят, сякаш са преписвани. Това на пръв поглед шокира, но всъщност е съвсем закономерно – те са така еднакви, както еднакви са и проблемите, които мъчат децата. И ако някой действително се интересува от тези проблеми, то те са описани с кристална яснота и единомислие”, сподели един от членовете на журито, журналистът Пролет Велкова.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини