Честват 13 години от олимпийския медал на Дафовска

Днес в Чепеларе отново празнуват годишнина от единствения до сега български олимпийски медал за зимни спортове, спечелен в Нагано преди 13 години от Катя Дафовска.

Олимпийският ден по традиция ще се отбележи на връх „Мечи чал” над Чепеларе.

На пистите на спортен център “Чепеларе” ще се проведат състезания по биатлон, ски алпийски дисциплини, сноуборд и атрактивни игри.

В туристическото градче ще се състезават в спортни игри най-малките ученици от 1 до 4 клас.

На днешния зимен празник в Чепеларе ще се почете и 80 годишния юбилей на чепеларския доайен в ски бягането Христо Христев-Сержи.

Той е бил дългогодишен треньор на националния отбор на България по ски бягане, както и професионален треньор на ски бегачите в Чепеларе. Неговите възпитанички са завоювали стотици медали от различни национални и международни шампионати.

За изключителния му принос за развитието на зимния спорт в Чепеларе общината го удостои с почетен знак, който официално ще му бъде връчен днес на олимпийския празник в града. Отличен ще бъде за приноса му в зимните спортове и първият директор на спортното училище в Чепеларе Лазар Кисьов.

Сред най-добрите възпитаници на учебното заведение, открито преди 40 години, е и олимпийката Катя Дафовска. В колекцията на днешното спортното училище „Олимпийски надежди” са стотици отличия и медали от балкански и републикански състезания, които се трупат още в първите години от основаването му.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини