Слънцето станало като швейцарско сирене

Тези дни в средата на слънчевия диск могат да се наблюдават група слънчеви петна, съобщи физикът Никола Петров от Националната астрономическа обсерватория на връх Рожен.

Те се появили като съвсем мънички, но непрекъснато се разрастват.

Само едно от тях се определя с големина над 130 000 километра. Избухванията са свързани с активността на слънцето и не са неочаквани, посочи астрономът. Засега според него големите петна са пет на брой, с множество малки пори около тях. Астрономът обясни също, че  слънцето циклично проявява подобна активност – през период от 10 – 12 години.

Пикът на тази максимална активност на нашето светило обаче се очаквал да настъпи в края на 2012 и началото на 2013 година, посочи астрофизикът. Изследванията на процесите на слънцето са сравнително отсткоро – от около 200 години насам. Не е доказано, че тази активност е вредна, а по-скоро, че е свързана с климатичните промени на Земята, коментира Петров.

Така например през 1900 година на слънцето са липсвали каквито и да е петна, а в този период било установено чувствително застудяване на нашата планета. Тогава на практика е настъплил един “миниледников период от няколко години”.

Тази цикличност в слънчевата активност не е апокалиптична и е процес от милиони години. Наблюдава се през период от 10-12 години. При наличие на по-мащабни изригвания и съответно петна, се наблюдават смущения в магнитосферата на Земята. Появяват се ярки и силни полярни сияния, посочи още астрономът от обсерваторията на Рожен.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини