Не се потвърдили опасенията за силна магнитна буря

Мощните слънчеви изригвания, регистрирани през последните дни, достигнаха Земята, но според експертите, те няма да ни засегнат сериозно. Очакват се само смущения в комуникационните системи главно в северните ширини, например в Норвегия и Канада, както и евентуално красиви полярни сияния.

Според експерти от НАСА, опасенията за силна магнитна буря не са се потвърдили, защото изхвърленият от слънчевата корона поток от протони, електрони и тежки елементи, движещ се с 900 км/сек, е подминал нашата планета и не е ударил пряко магнитосферата.

За това е и допринесъл фактът, че огромното изригване за наш късмет се е случило на обратната страна на слънцето, където сега най-близо е Юпитер. Така количеството на летящата към земята плазма е на безопасни нива и ще засегне само полярните области, но не и България, потвърдиха и български експерти.

От НАСА обаче напомнят, че подобни изригвания са първите признаци за „пробуждане" на Слънцето и приближаване на поредната му фаза на максимална активност. Тя се очаква да настъпи през 2013 г.

Според медиците, от въздействията на магнитните бури най-често страдат хората със сърдечни заболявания, с ритъмни нарушения, повишено кръвно налягане и със смущения в съня или с чувствителна нервна система. Затова по време на всяка магнитна буря в спешната помощ винаги отчитат увеличаване на повикванията с около 10%.

Лекарите съветват да ядем по-малко месо и повече плодове и зеленчуци и при нужда да се пият леки успокоителни като например валериан.

Други съветват да пием по-малко кафе, да намалим цигарите и да шофираме внимателно, тъй като изригванията влияят зле и на концентрацията.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини