Фирма от Хасково ще въди пъстърва в яз. Доспат

Пъстървата е хитра и трудна за улов, но затова пък много вкусна риба

Компанията "Дуплекс – АХ” ЕООД от  Хасково ще изгражда рибно стопанство за развъждане на пъстърва в акваторията на язовир “Доспат“, в землището на гр. Сърница. Проектът ще бъде финансиран със средства по Оперативна програма „Рибарство”.

 Договорът за изграждането и оборудването на садковата ферма е на стойност 725 622 лв. а размерът на одобрената безвъзмездна финансова помощ е малко над 435 хил.лв. Така инвеститорът от Хасково ще възстанови 60% от направените разходи. Според производствена програма, планирана за 10 години, след изпълнението на инвестиционния проект се предвижда годишен добив от 120 тона пъстърва.

Срокът за завършване на проекта е 9 месеца, като с реализацията му ще бъдат разкрити седем нови работни места.

Инвестиционният проект предвижда изграждане на садкова инсталация в яз. "Доспат", както и закупуването на допълнително оборудване, необходимо за осъществяване дейността на фирмата.

Компанията е избрала съвременна технология за интензивно отглеждане на риба в садки /плаващи мрежени клетки/.

Сред основните предимства на този метод на развъждане са компактност на фермата и високи добиви от единица площ, както и висока рентабилности и бърза възвръщаемост на инвестицията.

Производствената база е мобилна и лесна за контрол, коментират експертите.

 Чудомира Щерева

Само след 9 месеца в язовир Доспат край Сърница, ще заработи "плаващата ферма" за пъстърва, която ще дава по 120 тона годишно.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини