Интернет трафикът в Либия е блокиран

Интернет услугите в Либия са били спрени напълно, като според компютърни специалисти това е опит да се скрие информация относно бунта в страната, предаде Асошиейтед прес.

Либийското правителство контролира главния интернет доставчик на Либия. Според американската компания Арбър нетуъркс, която следи за нарушения на трафика по света, интернет трафикът от и за Либия е спрял още в четвъртък около 17 часа по Гринуич.

В доклад на Гугъл за трафика до сайтовете на интернет компанията в различните страни по света също се посочва, че трафикът в Либия е на нула.

Подобно нещо се случи и в Египет в разгара на протестите срещу Хосни Мубарак, припомня Асошиейтед прес. Там протестиращите използваха мрежите Туитър и Фейсбук, за да се организират.

Подобно нещо обаче не се случва в Либия, където малко хора имат достъп до интернет.

Само 6 процента от либийците имат такъв достъп у дома си или на работа и други обществени места, като интернет кафенета, сочи изследване на социологическата група Оупън нет инишътив.

В резултат на това Фейсбук и Туитър са изиграли малка роля в подклаждането на протестите в Джамахирията. Но прекъсването на трафика ще попречи на либийците, главно тези от Триполи, да се информират как върви бунтът в останалата част на страната, казва Лесли Харис, президент на Центъра за демокрация и технологии, базиран във Вашингтон.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини