Нараства бедността в смолянско

Тенденцията за обедняване на населението в района на Смолян продължава, сочат данните на БЧК в родопския град.

 Расте броят на семействата, с деца под 18 годишна възраст, които са на прага на бедността.

 През 2010г. доброволците от хуманитарната организация са работили с групи, живеещи в условия на обществена криза. Висока безработица, задълбочаващ се бедност, изолация на възрастни и растяща заболеваемост, са част от проблемите, водещи до човешки кризи и безизходица.

В семействата, които червенокръстците посещават, се наблюдават нездрава семейна среда с обтегнати междуличностни взаимоотношения, силно ограничени възможности за здравословно хранене и качествено образование.

През последната година в областта се запазват ниското равнище на доходите и демографски проблеми като следствие.

Областта обезлюдява, все повече малки населени места остават без социална и медицинска грижа.

Близо  6200 души в цялата област са в списъка на организацията като социално слаби лица, които получават дарения от хранителни продукти.

Над 250 тона храни на стойност близо 397хил.лв. са били раздадени през 2010г.от структурата на доброволческата организация в Смолян.

С 3,7 на сто са намалели доходите на домакинствата у нас в края на миналата година спрямо 2009 г., показват данните пък на националната статистика.

924 лева е общият доход средно на човек от домакинство през четвъртото тримесечие на 2010. Работната заплата и пенсиите остават основен източник на доходи.

Общият разход на човек от домакинство за четвъртото тримесечие е 866 лева, като половината от сумата отива за храна и плащане на сметки.

Най-същественото перо в бюджета са разходите за прехрана.

Повишило се е потреблението на хляб, тестени изделия, мляко и картофи. Понижава се консумацията на плодове и месо. 38 лева са средно разходите за алкохол и цигари на човек. С близо 13 на сто намаляват заделените средства за здраве като те възлизат на 43 лева на човек.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини