Търсят артисти за родопските Ромео и Жулиета

Кастинг за артисти, които да играят в родопския вариант на шекспировата драма, започва в Смолян на 19 март.

Подборът на изпълнители за уникалната пиеса, написана изцяло на родопски диалект, се организира от учредения на скоро частен народен театър”Орфей” в родопския град.

В малката зала на Дома на българската армия от 10ч. до 19ч. жури ще избира изпълнители за ролите на Меркуцио, Ромео и Жулиета.

Всички, които имат желание да играят в уникалната пиеса, могат да се включат в прослушването, но със сигурност трябва да се справят с родопския говор, върху който са построени диалозите на пиесата „Ромео и Жюлиета от село Дунево”.

Тя е сред постановките на новия театър, който е реплика на закрития от културното министерство Родопски драматичен театър ”Николай Хайтов” в Смолян.

Сценичната драма, импровизация по класическата шекспирова трагедия, е написана от покойния вече смолянски сатирик и страстен почитател на театъра Крум Левов.

Спектакълът ще бъде поверен на сина му режисьора Асен Левов.

 Хумористичната „драма” на родопски вече е изиграна от артиста Никола Пашов и самодейната майсторка на хумора Весела Бабаджанкова.

В новата постановка, посветена на световноизвестната любовна двойка, Монтеки и Капулети ще се карат на родопски, а Ромео ще възпява любовта и красотата на дамата на сърцето си, с мелодичния говор на Родопите.

Написана преди 20 години, пиесата сбъдва идеята на смолянските артисти и режисьори за театър на диалекта.

  Родопската трактовка на "Ромео и Жулиета", послужи на украинско момиче, участничка в конкурса "Добре дошъл в България", да се представи с умения по родопски диалект.

"Монолог на Ромео от Дуньово и монолог на Жулиета от Дуньово" е най-четеното произведение в Napenalki.com, а след представянето му от украинката в проекта „Добре дошли в България” в „Шоуто на Слави” става все по-популярно.

Ето така звучи на родопски, част от любовната изповед на Ромео, която бъдещия герой на сцената ще трябва да импровизира:

„В очисе ми си вляла като сýшка,
сърцесо ми са свило на тукмáк.
Спóменам ли твойта бяла гушка
отсúцат са ногúсе от мерак.

С мулено в баирян, ако ида,
брадвана удрúвам хавая.
Нáдвечер дали ша да та видя,
дали ша мога пак да зáспя я."

Чудомира Щерева


Артистът Никола Пашов вече е играл в "Ромео и Жулиета от село Дунево" и ще бъде най-добрия съветник на бъдещия изпълнител на ролята
Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини