Болницата в Девин отново на ръба

Здравното заведение е в много тежко финансово състояние и може след 10 дни отново да се окаже със запорирани банкови сметки.

Тогава изтича гратисния период в подписаното с кредитори на болницата споразумение.

Работещи в девинската болница са завели дела заради неплатени заплати.

Лекари, сестри и санитарки вкупом са депозирали искове срещу работодателя си. По съдебен ред работещите в многопрофилната болница са потърсили заплатите си, заработени за юни, юли, август и септември 2010г.

 48 от делата вече са приключили в полза на здравните работници, а останалите предстои да бъдат решени.

Болницата е осъдена да плати освен трудовите възнаграждения за периода от 4 месеца в порядъка от 700 до 3 500 лева и деловодни разноски по 150 лева на всеки един от работещите. Делата са за стари вземания към персонала за неизплатени заплати и при всички случаи ще утежни положението на болницата.

 Към момента обаче лечебното заведение, което обслужва трите общини- Девин, Борино и Доспат, няма никаква възможност да плаща каквито и да било стари борчове. Работещите в болницата са получили заплатите си от октомври 2010г. до януари тази година, а  общите задължения към персонала са около 85-90 хиляди лева.

С делегирания бюджет и намалените цени по клиничните пътеки здравното заведение едва оцелява, като успява да плаща само текущи разходи, но не и стари задължения.

На 25.03.2011г. от 14.30 часа в Девин д-р Дариткова, която е заместник-председател на парламентарната комисия по здравеопазване в 41-то НС ще обсъди проблемите на местната болница с ръководството му.
На дискусията за проблемите в малките общински болници и проблемите на лекарското съсловие, ще се  включат и председателят на Районната лекарска колегия в Смолян д-р Емилия Апостолова, както и шефа на общинската комисия по здравеопазване в града на минералната вода, джипита и здравни работници в района.
Срещата се организира по молба на изпълнителния директор на МБАЛ в Девин д-р Костадин Калайджиев, съобщиха от Общинската организация на ПП ГЕРБ.



Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини