За пръв път откриват училищен кабинет срещу стреса в Смолян

Кабинет „Антистрес” за пръв път ще има в смолянско училище. Той ще се открие в професионална гимназия по техника и технологии”Христо Ботев” в родопския град.

Според директора на учебното заведение Мария Жайгарова, целта е възпитаниците на професионалното школо да свалят натрупания стрес и да разтоварват след психическото напрежение на ежедневието. 

Деликатната  възраст на пубертета и сблъсъка с действителността са сред рисковите фактори за свърх стресови ситуации. Сред причините  за повишено напрежение сред учениците на гимназията е и факта, че голяма част от възпитаниците й са от населени места извън града и живеят сами.

След априлската ваканция специализираното звено, което още се оборудва, ще бъде официално открито. В кабинета, за който ще отговаря педагогическият съветник, се подготвят два отделни къта, за силово натоварване и за словесни дебати.

Боксова круша и специални столове, които при сядане заемат формата на тялото, са част от оборудването за сваляне на стреса и намаляване на агресията.

Учениците ще могат да поставят и разискват проблемите си с педагогическия съветник, докато въртят анти-стрес топчета.

Обмисля се и идеята да се оформят и природни кътове, които също ще действат успокояващо на нервната система на учениците.

Идеята за създаването на релакс- кабинет е на педагозите в професионалната гимназия, след няколко инцидента с проява на агресия и побой над ученици.

Училището разполага и с фитнес зала, но тя е за организирано  групово посещение с отговорник.

Бъдещия кабинет ще може да се посещава индивидуално от възпитаниците на гимназията, които на 90% са момчета.


„Правим го с цел да подпомогнем адаптирането на децата и да намалим агресивността в тях”, допълни шефката на учебното заведение.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини