Туристи ще коват монети и ваят грънци в царството на Момчил юнак

 Туристите, любители на исторически и културни митове, ще могат да се потопят във  атмосферата на средновековните Родопи от 14 век, ако се изкачат на архитектурната атракция „Момчилова крепост” край Смолян.

Част от крепостта е реставрирана по европейска програма преди 3 години, като предстои реализацията и на втория етап от проекта “Момчиловата крепост – Митовете оживяват”.

Посетителите на крепостта с бойни кули и дебели стени, ще се насладят на уникалната панорамна гледка, която се разкрива от върха. От там преди повече от 6 века родопският феодал Момчил е бранел родопските земи от нашественици.

След реализацията на планираните нови атракции, туристите наистина реално ще се пренесат назад във времето на българската средновековна история.

Гостите на крепостта ще могат собственоръчно да изковат сувенирна монета с логото на „Момчиловата крепост”, която да си вземат за спомен.

На автентично грънчарско колело пък, посетителите ще могат сами да извъртят глинен съд, по старинен образец от онова време.

Кулминация на историческата разходка в царството на Момчил ще бъде зрелищен аудиовизуален спектакъл.

Под мощните стени на крепостното съоръжение, на над 1200 метра надморска височина, любителите на легендите ще станат част от старинната атмосфера, бита и традициите, събрани в уникалния филм.

 Над земята на Момчил ще звънят средновековни саби и щикове, ще се носят гръмовни военни викове, ще звучат стародавни мелодии. Филмовия спектакъл е с работно заглавие ”Родопа и нейните деца” и  наистина ще остави ярък спомен за всеки гост на крепостта, гарантират организаторите на проекта от община Смолян.

  Специален  аудиогид пък ще разказва на пет езика цялата история свързана с легендарния Момчил юнак и бойните му подвизи за защита на Родопите.

Хронистът от ХIV в. Никифор Григора пише в своята “Византийска история”, че Момчил е българин от Родопите, “син на неизвестни родители”, а по-късни автори го споменават като човек с “величествен вид”, който удивлявал всички и затова е известен и като Родопския Крали Марко.

На младини е бил разбойник, после наемник на византийска служба. Бил обаче подгонен за злодеянията си и това го кара да избяга на служба при сръбския владетел Стефан Душан. През 1343 година Момчил напуска сърбина и преминава в лагера на самообявилия се за византийски император Йоан Кантакузин и неговия съюзник Умур – емир на Смирна (Измир в Турция).

Още при началото на изкачването към върха, което трае поне 30 минути, в слушалките на всеки турист „електронен гид ” ще разказва най-интересните епизоди от историята и културата на Средните Родопи.

Сумата по втория етап на проекта, необходима за реставрацията и консервацията на други части от средновековния архитектурен обект, както и допълнителните атракции за туристите е около 300 хил.лв.

До момента по проекта “Момчиловата крепост – Митовете оживяват”, са  реставрирани и консервирани старинната кула, която служела за порта към феодалното имение на върха. От двете й страни са изградени от автентичен материал и по 15 метра от крепостните стени, които са били с дебелина 130см.

Обектът е достъпен благодарение на новоизградената  инфраструктура от подножието до самото кале, съпътствано от указателни и информационни табели.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини