Тръгва строежа на пътя между Смолян и Паранести

Община Смолян обяви поръчка за избор на изпълнител на пътен участък между смолянското село Горна Арда и границата с Гърция, с което  стартира процедурата за изграждане на туристически път, който ще свързва България и Гърция.

Трасето е част от пътния коридор, който ще свърже Средните Родопи и Северна Гърция и ще минава през смолянското село Горна Арда към съседната гръцка община Паранести.

Бъдещият граничен пункт ще има основно туристическо предназначение и по него ще могат да пътуват само леки автомобили.

Значението му обаче за Смолян и областта е стратегическо, тъй като ще отвори още един проход в границата с южната ни съседка.

Ефектът от граничния коридор между Златоград и Ксанти, само за 1 година от откриването, си показа ръст в пъти на гръцките туристи не само в курорта Пампорово. Планира се  строителството на отсечката до гръцката граница да приключи в рамките на една година.

Дължината на пътното трасе, което община Смолян ще изгражда е 1.884 км ., а прогнозната стойност 4,3 млн. лева без ДДС.

Офертите на кандидатите ще бъдат отворени на 12 май от 10.00 часа в сградата на общината Смолян.

Финансирането ще се реализира със средства от община Смолян и европейска субсидия по Оперативна програма "Европейско териториално сътрудничество България - Гърция".

 Планираното за изграждане трасе  ще бъде част от общинската пътна мрежа, която свързва населените места по поречието на река Арда.

В началото на 2011г. община Смолян поиска да бъдат изключени 20 дк. гори и земи от горския фонд в района на пътя от Горна Арда до границата.

Около 12 дк. от тях са собственост на физически лица, почти 9 дк. са държавни терени.

 След отчуждаването им ще се извърши и процедура за  промяна на предназначението.

 За нуждите на проекта ще бъдат одържавени и части от 27 имота, попадащи в трасето на отсечката от селото до границата. Собствениците на около 18 286 кв.м, ще бъдат обезщетени с над 67 хил. лв.

Като част от пътната инфраструктура по бъдещия трансграничен път е планирано изграждането на 23-метров мост и пет тръбни водостока.

Проектната скорост на движение е 50 км/ч, а широчината на пътното платно - 6.5 метра.


От границата над бившата пирамида 101 до Паранести е около 20 км.,а след отварянето на маршрута, трасето ще бъде най-кратката връзка от Пампорово и Смолян към Кавала и морското крайбрежие на Гърция.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини