Майстор ще резбова дървени яйца на мегдана

Златоградският майстор, с добруджански корен Петър Лазаров, ще изнесе работилницата си на мегдана в старата част на Златоград.

За Великденските празници в Етнографския комплекс с възрожденски къщи, резбарят ще демонстрира нагледно на туристи и гости на най-южния ни град, как се правят красиви яйца, които никой не може да счупи. Черупките са дървени, а местният ваятел ще покаже и част от тънкостите на резбованата  украса върху сувенирите.

В занаятчийския уърк шоп на 23 април ще могат да се включат всички, които искат саморъчно да пипнат длетото и  да сътворят великденския символ.

Петър Лазаров e популярен с майсторлъка си да  прави дървени яйца с инкрустации и дърворезба, а творенията му са българска реплика на

класната бижутерска марка „Фаберже“.

Техниката, която използва, видял преди години при едно „разходка” в Индия и решил да я приложи върху яйца. Оригиналните сувенири са най-вече от орехово дърво, като най-голямото е дълго 60 см. Със специални триони дървената част се изрязва ажурно и се вгражда алуминиева жичка, дебела около 3 мм.

В някои от яйцата златоградският резбар инкрустира естествен седеф или кози рог.

Други пък  рисува със специални бои. Най-оригиналното творение на тема дървени яйца, което майсторът е правил е ала руски Матрьошки. Три дървени яйца са скачени едно в друго, отварят се последователно и са в обща решетка с ажурна дърворезба.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини