Пуснаха бащата насилник от Смолян на свобода

Насилникът признал пред съда, че е виновен, но въпреки това е пуснат на свобода с мярка "подписка"

Районният съд в Смолян днес отказа да наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража” на 50 годишния мъж от Смолян, който системно изнасилвал 17 годишната си дъщеря. Съдът прецени, че според доказателствата от досъдебното производство, нямало обосновано предположение за заплаха  и насилие срещу момичето и определи мярка”подписка”.

Девойката не била в достатъчно зряла възраст, че да разбира какво върши и говори, а по делото нямало доказателства за насилие от родителя.

От прокуратурата са категорични, че ще обжалват пред по-горна инстанция определението на съда, с което той е пуснат на свобода.

Арестуваният за изнасилване смолянчанин прекара в ареста 72 часа и пристигна в съда за гледане на мярката за постоянен арест със  засилена съдебна охрана.

Пред залата на журналистически въпроси той отрече да е насилвал дъщеря си и обвини медиите и прокуратурата, че изопачавали фактите. Отказа обаче да отговори на въпроси, които биха изкарали на светло доста факти от чудовищната история, която дъщеря му разказала пред полицията в понеделник. По-късно стана ясно, че пред съда се е признал за виновен.

След поредното посегателство в понеделник, момичето било в такъв шок, че отишло само в полицията в Смолян и подало жалба. Бабата, при която непълнолетната девойка поискала да живее, подкрепила намерението й да се жалва и да разкаже за системния тормоз.

Поне от 5 години момичето е търпяло сексуалните набези на баща си под страх от многобройните му заплахи, разкрило самото то пред разследващите.

Според разследващите майката знаела за жестоките издевателства над дъщеря й, но мълчала и не предприела мерки за да я защити.

Вероятно срещу нея също ще бъде повдигнато обвинение за съучастничество, коментираха от прокуратурата.

Семейството от Смолян живеело в непрекъснати дрязги и скандали заради алкохолизма на бащата, родителите няколко пъти се разделяли, а мъжът бил осъден да плаща издръжка от 80лв. За да даде парите, бащата поставял условие, че ще ги предаде само на момичето и на никой друг, и настоявал лично да я вижда.

Момичето имало проблеми в училище и се наложило да се обучава в ресурсния център в Смолян, където се подпомагат и интегрират деца и ученици със специални образователни потребности.

Специалистите там обаче твърдят, че не са забелязали каквито и да е признаци на стрес у момичето или белези от физически тормоз.
Назначени са съдебномедицински експертизи, за да се установи състоянието на момичето, а с нея работят психолог и психиатър, защото била в шок и трудно контактна.

Прокуратурата ще обжалва освобождаването, категоричен е прокурор Иван Спиров

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини