Смолян е с най-високи данъци в България

На 23-то място се нареди Смолян по възможности за правене на бизнес. Това показва проучването на Института за пазарна икономика (ИПИ) за 2011 година. Класацията на областните градове в България е направена по 10 критерия, включващи ниво на данъци, корупция, административни услуги, заетост, заплати, образование на работниците и инвестиции. Според експертите причина Смолян да е в дъното на таблицата са високите данъци и неактивна общинска администрация.

Най-добрият град за бизнес е Габрово, а София, Пловдив и Варна са в средата на класацията. Те имат много добри икономически показатели, но също и високи данъци, корупция и тромава администрация. Община Смолян е с най-високите данъци за автомобили. При нас данъкът за 1 kW 2.00 лева, а в половината областни градове е едва 1.10 лв., в това число и Търговище, с когото се съревноваваме за първото място по безработица. (База за сравняване на данъка върху превозните средства, леки автомобили, е с мощност над 74 kW до 110 kW – бел. ред.) И при данъка върху имотите ситуацията е същата, с тази разлика, че Велико Търново, който е на второ място по високи данъци на автомобили след нас, ни избутва от първото място при имотите. Докато в Смолян данък сгради е 2 промила, то в Търговище е двойно по-нисък – 1 промил. Смолян се представя слабо и при предоставянето на услугите на „едно гише” и развитието на електронното правителство, където сме на предпоследното 27-о място. Сред пречките за правене на бизнес в Смолян са и процедурите по издаване на разрешителни за строеж. По този индикатор сме на 21-о място.

Един от положителните фактори за бизнес-средата в Смолян е размерът на патентният данък за търговия на дребно до 100 кв. м., където цената е 6 лв. за кв. м. Най-нисък е данъкът във Видин и Монтана – 4 лв. за кв. м., а най-висок в София – 20 лв. Най-доброто представяне на Смолян е в индикатора „Възприятие за корупция в местната” власт, където градът се подрежда на 7-мо място.

в."Отзвук"

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини