Внесоха нов обвининелен акт срещу лихвар от Смолян

Окръжна прокуратура Смолян за втори път внесе обвинителен акт в Окръжния съд, срещу 28 годишния Николай Хаджиев, известнен с прякора Главата, за изнудване и лихварство.

Делото беше върнато на прокуратурата за допуснати процесуални нарушения, допуснати в обвинителния акт.

Според окръжните магистрати е имало разминаване в размера на настъпилите вреди, причинени от обвинения в лихварство смолянчанин.

Прокуратурата се съобрази със задължителните указания на съда и изготви нов обвинителен акт.

Главата е обвинен в насилие и заплаха срещу 24 годишен мъж, като го е принудил да прехвърли собствеността на апартамент в Смолян на името на неговата сестра Б.Х. Според обвинението имуществените вреди са в размер на 48 500лв.

Второто обвинение срещу Х. е за това, че в продължение на 5 години между 2004 г. - 2009 г.е давал пари срещу лихва.

Заемите са давани на различни хора от Смолян и Пампорово, а обвиненият не е имал разрешение за подобни сделки, както се изисква по закон.

Само по едно от престъпленията, в които е обвинен, според НК М.Х. е заплашен от лишаване от свобода от пет до петнадесет години, глоба от пет хиляди до десет хиляди лева и конфискация до 1/2 от имуществото. Хаджиев беше задържан точно преди година при зрелищна акция на антимафиотите в Смолян. Арестът стана след оплакване в полицията на 24 годишния мъж, който взел заем от 4 бона срещу лихва. По-късно обаче бил принуден от Главата да го прехвърли на сестра му, като гаранция, че ще си плати борча.

Оставил длъжника си обаче да живее в апартамента и малко по-късно го принудил светкавично да се изнесе.

След обиските на жилищата и офисите на Главата, полицията иззе десетки записи на заповед за около 30 хил.лв., метални боксове, бухалки и газов пистолет. Ценните книжа са били подписани от различни длъжници на лихваря, който се оказа с близо 5 хил.лв. джобни при ареста. Антимафиотите откриха и сериозни суми в банка, които били на името на Хаджиев, който се води безработен, а преди това имал три условни присъди.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини