Трима родопски будители посмъртно стават почетни граждани

На 28 април от 10 ч. в сесийната зала на община Смолян на заседание на местния парламент ще бъдат удостоени посмъртно със званието „Почетен гражданин на Смолян” активистите на движение Дружба „Родина”  Камен Боляров, Петър Маринов и Светослав Духовников.

Патриотичната организация "Родина" е била учредена в Смолян през 1937 г. и  провежда изключително широка дейност за връщането на българомохамеданите към родовия корен и Христовата вяра. През 50-те години на 20 век „Дружба Родина” е било забраненото от комунистическия режим, а участниците в нея подложени на гонения и съд.

Камен Боляров е инициаторът за създаването на Дружба "Родина", заради което е осъден на смърт по обвинение в шпионаж и екзекутиран.

През 1986 г. Върховният съд отменя тази присъда и Боляров посмъртно е обявен за невинен. Смолянският мюфтия Светослав Духовников и Петър Маринов (секретар-касиер на дружбата) са подведени под съдебна отговорност по Наредбата-закон за Народния съд. Благодарение намесата на академик Тодор Павлов те са оправдани, т.е. спасени.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини