Спорят дали Златоград да стане групов паметник

Обществено обсъждане ще нагорещи страстите в Златоград, заради дискусия, която ще постави на масата множество противоречиви интереси.

На 11 май в родопския град ще се проведе публична дискусия за създаването на специалните архитектурни зони, в които има сгради с историческо значение.

В тях ще  се въведе строг режим, който ще ограничи безразборното строителство.

 Общественият форум се организира от община Златоград и в него ще  участват представители на Националния институт за недвижимо културно наследство.

Ще се разгледа предложението сгради, които са историческа и културна ценност, да се декларират и влезнат в специален  класификатор, който да урежда и строгия режим за опазването им.

След продължително проучване и изследване на сградния фонд, и околното пространство в Златоград, експертите от националния институт са  предложили да се оформят групови архитектурни ансамбли, които да се включат в охранителни зони.

В Златоград има регистрирани около 100 недвижими обекта, които са паметник на културата.

На общественото обсъждане, експертите ще предложат в 4 квартала на града да има такива защитени архитектурни зони, разположени основно в старинната му част  и Възрожденския комплекс. Очаква се и остра дискусия по бъдещите граници на тези групови комплекси, за които ще се въведат специалните охранителни  правила.

Част от режима за бъдещо строителство, ще включва дори изискване за вида на оградите и портите, тротоарните настилки и уличното осветление.  Рекламите и  табелите също ще бъдат предмет на специална регламентация.

Чрез института, отговарящ за културните паметници, кметът на община Златоград Мирослав Янчев реши да приложи по-тежката процедура и части от  града да се обявят за групов културен паметник.

Градоначалникът предприе този ход, за да се спре масовото и безразборно строителство в атрактивни за предприемачите зони на старинната част на града, след като през 2010г. общинският съвет отхвърли

предложението за временния мораториум за строителство.

Идеята беше до изготвяне на Стратегия за опазване на културното наследство на Златоград, да се забранят нови градежи, за да не се съсипе уникалната му архитектура.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини