Уникален университетски център «Родопи» създават в смолянското село Славейно

В село Славейно ще има научно-изследователски център на Софийския университет «Св. Климент Охридски».

На най-старото висше училище в България,  днес правителството предостави безвъзмездно комплекс от сгради и терен за създаване на университетски център в родопското село.

Теренът от 10 дка и построените върху него 4-етажно общежитие, 3-етажно училище, физкултурен салон, кухня и столова и др. помощни сгради се предоставят на Софийския университет за управление и стопанисване.

Висшето училище е изготвило концепция за изграждането и функционирането на образователен, научноизследователски и почивен център „Родопи”.

Научният комплекс ще се използва за трансгранични изследвания и обучение между Алма Матер и университетите в Комотини и Солун.

Близостта на бъдещия център в Славейно, което е само на 35км.от Смолян и в непосредствена близост до границата с Гърция, ще бъде стратегически фактор за международни научни и образователни цели.

 Софийският университет ще може да кандидатства с проекти по европейските фондове за осъществяване на трансгранично научно-изследователско и образователно сътрудничество.

Освен с вековни просветни и бунтовнически традиции, смолянското село Славейно е известно и с единствения музей на лекарите в България. То присъства и в рекордите на „Гинес”  като родно място на най-много лекари в света на глава от населението.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини