СДС иска оставката на земеделския министър Мирослав Найденов

След празничните дни ще искаме оставката на министър Мирослав  Найденов заради липса на политика в отрасъл земеделие, заяви в Смолян кандидатът за президент на СДС Румен Христов.

 „До който и продукт да се докосне министърът - цената му скача”, коментира синият кандидат за държавен глава.

Осигуровките на земеделските производители бяха увеличени с 200%, а  80% от хората сега трябва да връщат пари от субсидиите заради лошите ортофото карти.

Христов разкритикува и усвояването на еврофондовете, което е  много бавно, особено за преките плащания.

„Тезата на Найденов, че има 10 % увеличение на усвояемостта, ами да, от 1% до 10 % е десет пъти увеличението, но в момента, заедно със субсидиите за преки плащания на единица площ, сме усвоили около 18-20% , което означава, че за индикативен период 2007г. – 2013 г. ние ще усвоим много малка част от предвидените средства“, каза още Румен Христов.

България се превръща в нетен вносител в ЕС вместо ползвател, а причината е, че програмите не работят добре.

Има огромен внос на зеленчуци от Гърция, но никой не прави проучване за произхода на тази продукция – тя пристига в южната ни съседка от други страни и там само се опакова, а българите изобщо не знаят какво консумират.

 От СДС мислим и работим по отношение на големината на стопанствата, защото в последните години бяха толерирани т.нар. агробарони, основно големите зърнени производители, които обработват около 1.5 млн. декара, а няма политика за запазване на поминъка за малкия производител.

Ще се готвим за вот на недоверие, ако се подпише този абсолютно ненужен проект за България, какъвто е АЕЦ "Белене", каза още кандидатът за президент на СДС.

Първо се строи в място, което е опасно, и второ тя е  изключително скъпо и ненужно удоволствие, защото няма на кого да  продаваме тока от нея", допълни Христов в критиките за настоящото управление на страната.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини