Опасна бактерия в зеленчуците

В Германия трима души починаха, а 214 лежат в болници с тежка стомашна инфекция. Подозренията са, че още стотици други са заразени.

Дни наред изследователите във Федералната република трескаво издирваха причинителя на заразата, съобщи БНТ. Днес те успяха да установят опасната бактерия „ешерихия коли" в краставици от Испания. Продължава обаче проучването и на други зеленчуци, предимно домати от северна Германия.

Не само купувачите, но и продавачите са силно притеснени от вестта за пагубната бактерия. Хората са изплашени и пазарите, предимно в северната част на Федералната република, са почти безлюдни.

Домати, краставици и салати - за тях здравният институт „Робърт Кох" предупреди, че могат да бъдат опасни. Едно от предположенията за разпрострение - бактерията „ешерихия коли", която се среща сред преживните животни, попада в зеленчуците чрез естествения тор, с който се подхранват. Много от производителите обаче се съмняват в тази теория. Те са застрашени и от големи загуби.

Райнхард Боргер, директор на института „Роберт Кох" заяви, че от вчера са регистрирали 100 нови случая на зараза. Това е срашно много. Не можем да изключим, че източникът остава активен. Вероятно е да има още инфекции.

Европейският съюз със загриженост следи развоя на епидемията във Федералната република. Първи случаи вече са констатирани в Дания, Великобритания и Холандия. На всички държави-членки на общността е препоръчано да вземат мерки за защита на своето население.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини