Рядък вид рак вече обитавал язовир "Доспат"

Популация на рядък вид водно животно - каменният рак, е открито при обследване на водите на язовир „Доспат”, съобщиха от ИАРА.

Това станало ясно на работна среща на институциите, на която са обсъждани мерки за опазване на биологичното разнообразие и охраната на язовира, както и борбата с бракониерите.

Сред ценителите на риболова каменният рак е известен с претенциите си към качеството на водата, за разлика от събратята си езерни раци,които са доста по-непретенциозни водни обитатели.

По време на срещата проф. Лиляна Хаджиниколова е представила проект на Института по рибарство за комплексно обследване на язовир “Доспат” относно садкови установки, наличие на биоразнообразие и чистота на водата, която е 1-ва и 2-ра категория.

Видовете риба, които се срещат в язовира са костур, бабушка, шаран и пъстърва.

Специалистите от РИОСВ Смолян са наблегнали на активната работа ,  за да не се допуска заустване на отпадни води в язовира. Това обаче ще се ограничи след  изграждане на пречиствателна станция в Доспат.

От началото на годината до сега са осъществени над 30 съвместни полицейски акции в борбата с бракониерството, съобщи зам.шефът на ОД „Полиция” Георги Деянов. Освен иззетите бракониерски мрежи с дължина над 1 км. е инсталирана и радарна система за засичане на плаващи обекти.  Представителите на бизнеса изказаха задоволство от проведената среща и ангажираността на държавните институции за опазването и развитието на язовир “Доспат”.

Един от широко обсъжданите въпроси беше оформянето и рехабилитацията на пътищата около язовира.

Единната теза на представителите на институции и бизнеса в региона е необходимостта от осъществяване на рехабилитация на язовир “Доспат”. Особено важно е изграждането на инфраструктура, зарибяване и активен контрол, за да се превърне един от най-чистите водни обекти в България в атрактивна туристическа дестинация.

  Представителите на институциите се договориха за повече съвместни проверки и реализиране на строг контрол не само на язовир “Доспат”, но и на региона около водоема.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини