Пострадали от кърлежи задръстиха спешниите центърове в Смолянско

Небивал наплив на ухапани от кърлежи родопчани, регистрират в Центъра за спешна медицинска помощ в града. Само за последните две седмици от 20 май до днес медицинска помощ са потърсили 44 души. Това е рекорд на пострадали от кръвосмучещите насекоми, потвърди шефът на ЦСМП д-р Велин Денев.

 Всички пациенти са получили адекватна медицинска помощ в поделенията на Спешния център по места. Кърлежите са извадени и за сега няма усложнения и инфекции.

Медикът смята, че това се дължи на закъснялото пръскане на тревните площи срещу опасни вредители.

Пациентите били предимно възрастни пенсионери излезнали да обработват ниви и ливади. Към момента не са регистрирани случаи на ухапани деца, а най-сериозен е броят на пострадалите в предимно селски райони на общините Девин, Златоград и Неделино.

Все още в спешния център не е постъпвал пострадал от Смолян.

В областния град обработката на тревните площи против бълхи и кърлежи започна на 3 юни.  В дните между 8 и 10 юни продължава пръскането в централните части на града, междублоковите пространства и около детските заведения.

Заради отровните препарати, от община Смолян предупреждават в тези дни гражданите да не пускат децата си в зелените площи и градинки, както и да не водят домашните си любимци там.

В посочените дни се забранява пашата на животни на тези места. Пчеларите на територията на града също трябва да предприемат необходимите мерки, за да предпазят пчелните семейства и качеството и произвеждания от тях мед, предупреждават още от общината.

Щиляна Чакърова



Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини