В Смолян живеят най-много песимисти

Това сочат данните от  проведено изследване, инициирано от Гражданско движение ДНЕС.

 Проучването по темата  ”Община Смолян-удовлетвореност от местната власт” е обхванало 400 пълнолетни граждани на Смолян и общината.

Анкетирането е проведено по метода на телефонното обаждане и дава основните нагласи на местните хора в политически и обществен план.

Родопският град е завладян от тотален негативизъм за живота след влизането на страната ни в ЕС.

Едва 17.4% от анкетираните хора смятат, че има някакво подобрение след членството на България в съюза.

 45. 3% смятат, че Смолян е добро място за живеене, но  това са основно домакини, пенсионери, хората с ниско образование и населението на селата. Подобен дял на утвърдителни отговори на този въпрос са дали хората в Добрич, Ловеч и Разград.

Анкетираните обаче са дали отчайваща оценка на икономическото състояние на общината. По шестобалната система общината е получила едва 3.16, а състоянието й е съизмеримо с това на Враца, Видин, Силистра и Ямбол.

Жителите на община Смолян смятат, че най-големият проблем е бедността и нивото на безработица, което отново е най-високо в цялата страна- в края на март 2011г. тя е била 17.15% , при средна за страната 9.52%. Като ключови проблеми са посочени още и състоянието на пътната инфраструктура.

4.12% е оценката, която дават анкетираните на кмета на община Смолян Дора Янкова, по-благосклонни в оценката са били хората над 60год, пенсионери, работещи на ръководна длъжност.

Общинският съвет в общината обаче не успя да стигне четворка, резултатът за местния парламент е  3.66.

Петици и шестици са дали едва 18 % от анкетираните.

Всеобщо обаче е мнението, че политиците не представляват интереса на хората, обратно са отговорили само 7%.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини