Съдът се произнесе по делото "Белнейски": Доживотен затвор за Лазар Колев!

Пазарджишкият окръжен съд се произнесе по делото "Белнейски".

Петчленен състав с председател съдия Ивета Парпулова осъди Лазар Колев на доживотен затвор без право на замяна.

Колев е признат за виновен в това, че на 28 януари 2006 година е изнасилил и убил в района на Пазарджик Росица Белнейска, а след това е изнасилил, блудствал и убил и сестра й Христина в местността „Грамадите” край Брацигово.

Пазарджишкият съд уважи изцяло гражданските искове на Фани и Стоимен Белнейски в размер на по 100 000 лева за всяко едно от децата, т.е. на обща сума от 400 000 лева в едно със законната лихва от датата на извършването на престъплението – 28 януари 2006 г. до влизане в сила на присъдата. Съдът постанови Лазар Колев да заплати по 4000 лева за всеки един от исковете. Осъди Лазар Колев да заплати разноските по делото в размер на 79 231 лева.

Основните мотиви за налагането на най-тежкото наказание – доживотен затвор без право на замяна са, че обвинението е доказано по несъмнен начин, включително чрез гласни веществени доказателства, използвани СРС, а също и чрез ДНК-експертизи, съдебно-медицински експертизи, психиатрични и други експертизи, писмени показания на свидетели. Изграденото алиби от Лазар Колев се опровергава от нелогичното и паническо поведение на подсъдимия след извършването на престъплението. Според съда обясненията, дадени от Лазар Колев, са продиктувани от позицията на самозащита и се опровергават от събраните доказателства.

Съдът определи и наказанието да се изтърпи при първоначален специален режим в затвора. Той потвърди и мярката за неотклонение „задържане под стража” до окончателно влизане в сила на присъдата, която може да бъде обжалвана пред Пловдивския апелативен съд.

Защитата очакваше оправдателна присъда поради много неясноти по делото.

"Съдийският кръст е много тежък, тъй като ако без достатъчно доказателства бъде осъден един млад човек, това ще го унищожи", заяви преди заседанието адвокат Марин Марковски.

В последното съдебно заседание по делото той пледира за оправдателна присъда за Лазар Колев, тъй като няма годни доказателства за обвинение по член 116 от Наказателния кодекс за убийство на повече от едно лице.

Според всички факти, събрани по делото, Лазар Колев е извършител на жестокото убийство на двете ми момичета, каза пред Фокус пък Фани Белнейска, майка на двете деца.

Неговото лице много често променяше вида си по време на съдебните заседания. Това сигурно издава не толкова твърдата му психика. Лазар Колев също на моменти се поддаваше на своите емоции. Много се съмнявам, че неговата съвест е чиста. Може би една частица от мен ще получи удовлетворение от доживотната присъда, но само толкова. Каквато и да е присъда не може да успокои една майка, която е изгубила децата си, каза още Фани Белнейска.

Според нея човек трябва да се бори с живота и не трябва да се предава. Не смятам, че съм допуснала грешки при възпитанието на децата си и нося вина за това, допълни Белнейска. Много трудно е един човек да извърши такова тежко убийство, вероятно има и друг извършител, но не мога да твърдя нещо, което не съм видяла с очите си. Смятам, че съдебният състав много добре водеше делото, а също и прокурор Ганчева, уточни Белнейска.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини