Тери Пратчет подкрепи евтаназията

Снимка: wikipedia.org

Писателят Тери Пратчет защити участието си във филм за евтаназията, като каза, че докато е наблюдавал как умира мъжът, заснет в него, подкрепата му за правото на хората да изберат асистирано самоубийство се е затвърдила, съобщи Би Би Си.

В "Да избереш смъртта" 63-годишният писател, който е с болестта на Алцхаймер, отива в Швейцария, за да наблюдава смъртта на 71-годишен британец в специализираната клиника "Дигнитас".

Активисти на движението против евтаназията разкритикуваха решението да се покаже във филма смъртта на Питър Смедли, страдащ от болест на двигателния неврон. Те определиха филма като "едностранчива пропаганда" и изразиха изненадата си от това, че Би Би Си го е заснела.

Излъченият вчера филм ще помогне на зрителите да изградят позицията си, казаха от Би Би Си.

Създателят на филма Чарли Ръсел изтъкна, че решението да бъде заснета смъртта на Питър Смедли, е обмислено сериозно.

Тери Пратчет обясни, че е участвал във филма, за да види дали ще е способен да умре, когато и както сам реши. Той заяви, че видяното в клиниката "Дигнитас" не е променило позицията му.

"Мисля, че трябва да е възможно някой, засегнат от сериозна смъртоносна болест, да предпочете да умре спокойно с медицинска помощ, а не да страда" - каза писателят.

Запитан за свещеността на живота, той отговори: "А какво ще кажете за достойнството на живота?" Тери Пратчет обаче каза, че се срамува, защото британците са принудени "да се влачат до Швейцария, което изисква значителни разходи, за да получат услугите, които искат". Той обвини правителството, че "обръща гръб" на проблема за асистираното самоубийство.

Евтаназията е забранена във Великобритания, но през последните години никой не е санкциониран за това, че е помогнал на свой близък да умре по този начин в чужбина. В Швейцария "пасивното асистирано самоубийство" - да дадеш на друг човек средство, с което да бъде убит, е разрешено от закона, при условие съдействащото лице да не е лекар и да не извлича лична облага от смъртта на пациента.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини