Край с ДС сред дипломатите

С 92 гласа "за", 21 "против" и 13 "въздържал се" парламентът прие на първо четене промените в Закона за дипломатическата служба. Според промените посланиците, сътрудничили на бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия ще бъдат освободени от заеманите длъжности.

Измененията, внесени от Министерския съвет, подкрепиха от ГЕРБ, Синята коалиция и независими депутати. Против гласуваха от Коалиция за България, а ДПС и "Атака" се въздържаха.

От левицата обявиха, че ще атакуват лустрационните текстове пред Конституциония съд.

През миналия месец кабинетът реши агентите сред посланиците и консулите да бъдат понижени в длъжност.

Червеният депутат Любен Корнезов атакува остро външния министър Николай Младенов за поправките в Закона за дипломатическата служба.

"С тази лустрация - в Конституционния съд ще ви сразя!", обърна се в края на емоционалното си изказване Корнезов.

В текстовете изрично се указва, че дипломатите, бивши агенти на ДС и с принадлежност към разузнавателните служби на БНА, се освобождават от публична длъжност и се преназначават на друга длъжност в дипломатическата служба.

"Лустрация и дискриминация - другото е заблуда", така най-общо определи промените Корнезов. Няма да се спирам юридически на промените, но това законче противоречи на много решения на КС, последното, от които е от 2009 г., противоречи и на Конституцията, посочи той. Заедно с това те влизат в разрез и с международни договори и актове, добави депутатът.

"Пиши!", обърна се той към министъра на външните работи и му изброи 4 от тях.

"Благодаря, г-н Корнезов, че събудихте емоции в залата, не че имаше някакъв смисъл в това, което казахте", отговори му министърът.

Текстовете, които се предлагат в Закона за дипломатическата служба, са най-добрият баланс, който 20 години след началото на прехода можеше да бъде намерен в българското законодателство, заяви министърът.

Той посочи, че измененията не ограничават правото на труд на никого в МВнР, създават условия за изпълнение на волята на Народното събрание да не се допускат хора, свързани с бившата Държавна сигурност и с разузнавателното управление на Българската народна армия, да представляват България пред света.

Младенов добави, че промените защитават и възможността кариерното развитие на хората в МВнР да не бъде прекъсвано.

Измененията целят да защитят българската дипломатическа служба и българската държава от неудобството да обясняваме пред света, защо сме изпратили да ни представляват хора, чиито досиета могат да прочетени в интернет, откъдето може да бъде установено колко години за какъв период те са работили именно срещу държавата, за която са акредитирани в момента, отбеляза министърът.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини