Родопски крави мериха хубост и виме на конкурс в Могилица

Победителката мис крава- Дона Кадона

Уникални истории, лица и съдби, може да се чуят и видят във всяко родопско село.

На празника на Могилица, посветен на здравето, природосъобразния живот и дълголетието, се изредиха много такива и се изпиха литри истинско мляко, макар в селото да са останали едва 30 крави от 350 през 2001г.

Организираха се и конкурси, един от които посветен на домашното животно, „виновно” за жизнеността на местните хора.

Конкурс за млачни красавици „Родопска Милка” се проведе за пръв път днес, в деня на традиционния селски празник. Той се съчета с третия здравен събор, посветен на дълголетниците в района.

Стопаните на 15 крави се включиха в конкурса за млечна „Мис”- ка и от сутринта лъскаха косъма на добичетата, за да ги докарат в „търговски” вид за пред журито.

Украсени с цветни венци и накипрени с панделки, животните се изредиха пред взискателното жури с председател Милкана Йорданова.

Освен собственик на най-голямата мандра в района, оборудвана по швейцарска технология, тя е истински познавач на породите и качествата на животните.

На шатрата на местните занаяти, традиционни за родопския край.

След сериозен оглед журито избра 4 крави призьорки, като третото място и 100лв. награда си поделиха добичетата Роска и Милка на местните стопани Здравко Башев и Малин Каменов.

Втора награда и премия от сто лева, журито връчи на Милена Керимова, която участва с кравата си Руска.

Първото място обаче единодушно получи кроткото и породисто животно със благозвучно име Дона-Кадона / кадъна на турски означава хубава омъжена жена/. Собственикът й Салих Чаркаджиев получи и награда от 150лв., а всички класирани животни ще хрупат по 1 чувал с фураж, също осигурени за конкурса.

На здравния събор, организиран от община Смолян и клуб „Родопско здраве” , официално беше открита и информационна табела „Могилица-център на българското здраве”.Дървените лъжица и бъклица-символ на село Могилица.

Внезапния порой обаче смути организацията на другите конкурси – „Мис и Мистър Здраве” и състезанието по традиционните специалитети, с които се славят кулинарките в района.

Летният дъжд не попречи на празничната програма с участието на самодейни фолклорни състави, концерт на ансамбъл „Родопа” и народно веселие. Фиестата ще продължи и в неделя със спортни състезания, колоездачни обиколки на селото и  канадска борба.

Кметът на село Могилица Митко Чочев  поздрави стотиците гости и обяви, че здравословният начин на живот на родопчани е повод за здравния събор.

Основното меню на местните хора е кравето мляко, картофи, боб и качамак, всичко това гарнирано с тежка физическа работа и движение поне по няколко километра дневно, коментира д-р Тотко Найденов, председател на”Родопско здраве”.

В селското читалище пък, след тежък работен ден идват и 70 годишни баби, които от ранни зори са по нивите, а вечер тропат хора, разказа председателката му Захаринка Узунова. Дълголетието не е рядкост в нашия край, казва тя, само на територията на кметството живеят над 10 души между 90г. и 100г. Всички те се занимават със земеделие, гледат животни и се грижат сами за себе си.

Самата Захаринка разказа за дълголетниците в рода си - баба й се омъжила за 4-ти път на 100 години, но и на 103г. си отишла от този свят вдовица, надживявайки значително по-младия си четвърти съпруг.

 Вуйчо й Мехмедали е на 97 г. и живее в близкото село Буката. Поддържа сам домакинството си и работи по цял ден на къра, разказва Захаринка.

„Да сте виждали родопчанин с „бирено” коремче?”, удивява се известният столичен лекар д-р Тотко Найденов и сам отговаря :

”Не, защото освен, че живеят здравословно, мъжете в Родопите правят и любов до преклонна старост”.

Среща на две поколения-така изглежда трудовият родопчанин около 70 -те си години.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини