Смолянчани се срещат с човека, изпратил родопската „Излел е Дельо хайдутин” в Космоса

Известният американски учен-изследовател, етнограф и фолклорист Мартин Кьонинг днес е гост на Смолян и ще се срещне с хората от родопския град.

Посещението е по покана на кмета Дора Янкова и ще започне в 18 часа в сесийната зала на общината.

Каква е историята, от която тръгва пътя на уникалната родопска песен към Космоса, ще разкаже самият изследовател, заедно с изпълнителката й Валя Балканска.

Певците от ансамбъл „Родопа”, в който израсна нейният талант, много приятели и почитатели на певицата, също ще присъстват на срещата, съобщиха от общината.

Мартин Кьонинг е човекът, чува за първи път как Валя пее на събор в Копривщица през 60-те години  на 20 век. Песента „Излел е Делю хайдутин” го омагьосва и завинаги го свързва с Родопите, за да се върне няколко години по-късно отново в България.

Кьонинг записва фолклорния шедьовър в изпълнение на Валя сред природата на родното й село Арда на около 30 км. от Смолян.

След години, той предоставя записа на Ан Друян за звуковото есе „Шепот от Земята” , което полита на златен диск на борда на „Вояджър 1” и „Вояджър 2”.

 Така сред хилядите песни от цял свят родопският химн  триумфално спечелва борбата и полита в небесата, за да покаже на света красотата на човешкия дух в малка далечна България.

Какво е усещането му за страната ни 50 години по-късно, ще имат възможност да чуят гостите на срещата днес.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини