Полицията:сменете си документите, за да не ви глобяват

         Около 30 % от подлежащите на подмяна лични карти в област Смолян все още не са подменени.       

          За периода 01.01.2010г. – 31.05.2011г. около 20% от  личните карти, с изтекъл срок на валидност не са подменени, съобщават от полицията в Смолян.

От дирекцията на МВР  напомнят, че за лични карти, чийто срок изтича през 2011 година, гратисен период няма. Най-много 30 дни след изтичане на срока на документите може да се подаде заявление за подмяната им.  При неспазване на този срок санкцията по Закона за българските лични документи е глоба в размер от 20 до 150 лева.

През последните месеци ОД МВР – Смолян отчита осезателно намаляване на броя на гражданите, които подават заявления за преиздаване на българските им лични документи. Същевременно водената статистика показва, че в края на годината рязко ще нарасне броя на хората, които ще трябва да преиздадат личните си документи.

  За да се избегне образуването на дълги опашки пред гишетата на звено “Български документи за самоличност” и струпването наведнъж на желаещи да подменят личните си документи, ОД МВР – Смолян приканва жителите на област Смолян, да не изчакват крайния срок на изтичане на валидността на личните им документи, а да се възползват от не натоварените летни месеци.

От ОД МВР призовават още гражданите да подадат заявления за подмяна на личните си документи, преди изтичането на срока им за валидност в края на годината.

За улеснение на гражданите, в края на месец юли и началото на месец август, ОД МВР – Смолян ще организира изнасянето на временни пунктове на звено “Български документи за самоличност” в по-отдалечените населени места  на областта по следния график:

  –  с.Баните – на 27, 28 и 29 юли,

  -   гр. Неделино – на 2, 3 и 4 август

  -  гр. Доспат – на 9, 10 и 11 август

Във временните пунктове ще се приемат заявления за издаване на български лични документи, а след това и ще се връчват готовите лични документи. За удобство на жителите на изброените населени места, изнесените пунктове ще работят с удължено работно време.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини