Космическата „Излел е Дельо хайдутин” била записана в класна стая с ужасен звук

Точно 43 години след първия и единствен запис на песента „Излел е Дельо хайдутин” откривятелят й пристигна отново в Смолян.

Мартин Кейнинг е американският изследовател, фолклорист и страстен  поклонник на България, който има основната заслуга за полета на родопската песен в Космоса със совалките „Вояджър 1” и „Вояджър2”.

Той е човекът дошъл отвъд Океана в разгара на Студената война, за да пие от извора на красотата, както нарича народната ни песен.

Как във времето  на свръх агресивната военна  надпревара между Изтока и Запада, американецът успява да преброди България с касетофон в ръка, да запише десетки народни песни и да се пребори за мястото на  родопската песен по пътя й към Космоса, разказа самият той в Смолян.

  Кейнинг отново е в България, за да направи нови записи на фолклор за диска към книгата, която пише за балканската музика.

Развълнувано призна, че искал да изненада Валя, след толкова години, точно в деня и часа на уникалния запис направен на 27 юни 1968г. в една класна стая на смолянско училище.

За да разсее митовете и спекулациите около избора на родопската песен за полета й в Космоса,  влюбеният в родината ни американец разказа историята от първо лице на среща със смолянчани.

Мартин чува за пръв път уникалния глас на 24 годишната тогава Валя Балканска на фолклорен събор в Копривщица през 1965г., където пристига по покана на тогавашния Комитет за култура.

На тази снимка от 1965г. младата певица е едва на 24 години, такава я вижда и чува за пръв път американецът Мартин Кейнинг.

Три  години по-късно се завръща в България, и иска разрешение от соцвластите да обиколи страната, за да записва български народни песни по селата. Единствените условия, които поставя са да ползва американска звукозаписна техника и специалисти, както и сам да подбере песните, които ще са интересни за американската аудитория.

От Комитета по култура тогава предлагат на Кейнинг изявени изпълнители с титли и звания. На настоятелното искане да запише именно Валя Балканска, получава резервиран и хладен отговор: ”Коя е Валя Балканска, ние не я познаваме”.

Валя Балканска на 27 г. по време на записа на песента. Мартин споделя, че няма да забрави никога силния, чист и емоционален глас на Валя. И откритото усмихнато лице, на младата певица.

Въпреки съпротивата на властите, той успява да издейства разрешението и пристига в Смолян.

„Направихме един единствен запис, без никакви дубли в една училищна стая с ужасно лоша акустика”, разказва десетилетия след историята американецът. Разполагат микрофоните на двамата гайдари  бай Стефан и бай Лазар, и този на Валя в двата края на 30 метровото помещение, заради уникалната сила на гласа й.

„Дори не тествахме звука на микрофоните, тя изпя „Излел е Дельо хайдутин” само веднъж. Записахме още две –три песни и това беше”, спомня си Кейнинг.

Уникални снимки, събрани в книгата на Мартин от обиколките му из България преди 40 години.

Няколко години по-късно от елитната комисия по селекцията за златния диск, който щял да полети в Космоса, се обадили и поискали разрешението на Кейнинг да включат неговия запис на родопската песен.

„Валя  изпя песента един единствен път, и този запис години по-късно полетя в Космоса, заедно със световните класици, поздрава ”Здравей” на 50 езика и звуци от земния живот”, разказа американецът.

В златния диск, изпратен със совалките има записи от Африка, Азербейджан, Мексико, Грузия и България.

„И до днес оставам искрен почитател на този проект, не защото избраха песен, която аз съм записал, а защото Америка го направи без комерсиална цел и не спечели нищо от него, макар че го финансира изцяло. Това беше  нещо необикновено, което беше създадено от обикновени хора. Валя Балканска остави в този проект гигантско наследство ”, сподели след повече от четири десетилетия откривателят на таланта й, който проправи първите стъпки към световната слава на българската певица от Родопите.

Валя след срещата със своя"откривател" остави послание в книгата, която Мартин подари на историческия музей в Смолян.

В  уникална книга са събрани разкази и снимки на творци и изпълнители от цяла България, които фолклористът е правил през 70-те години на миналия век. Сред тях е и  младата и слънчева певица на ансамбъл „Родопа” Валя Балканска.

Гайдарят Петър Янев и развълнуваната родопска прима Валя Балканска, заедно с Мартин Кейнинг след срещата в Смолян.

 Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини