Баби се радват на бригадири-гощават ги с вкусотии

Уличките в Сивино ще блеснат след лятната бригада

Бабите от смолянското село Сивино се надпреварват да гощават групата учиници, които работят в селото на лятна бригада. Инициативата за летен труд вече второ лято се провежда не само в Смолян, но и в околните села, а младежите съчетават ваканция с труд. Групата от 8 ученици от професионални гимназии в града чистят улиците в селото, игрещето, зелените площи и тротоари под надзора на студентката от ВХВП в Пловдив Антония Трендафилова. Скоро чакат да пристигнат и кутиите с блажна боя, за да освежат огради и беседки.

Кипи усилена работа и всички са мотивирани да разкрасят и облагородят селцето, разказва тя. Местните баби пък от ранни зори са по нивите, но в 10 часа, за сутрешната почивка се изсипват на площадчето в центъра с гощавка за бригадирите. Няма сутрин без истински айрян, популярен в Родопите като бърканица, топли мекици и пресни сладкиши. Дори ни питат какво искаме да ни приготвят, така ни се радват, разказват тийнейджърите.

В село Смилян пък, бригадата от 10 гимназисти набляга на туристическата инфраструктура. Поне десетина популярни екопътеки в района ще бъдат почистени, а местата за крайпътен отдих и беседките боядисани. Преди това обаче, по график от кмета на селото Сафидин Чикуртев, учениците ще почистят централните улици, градинки и автобусни спирки. Екологът на кметството Албена Сариева е шеф на групата, която се труди в  селото на смилянския боб, което се очертава като една от туристическите дестинации за летен отдих.

Това ще им даде възможност да видят същинските проблеми на туристическия бизнес, който се развива в нашия край и постепенно формира своя облик, смята кметът Чикуртев.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини