Откраднаха части за бойни глави от влак за България

Изчезването е установено вчера следобед на митницата в Гюргево

В откраднатите по-рано през деня четири контейнера с взриватели от влак, превозвал оръжие от румънския град Брашов към България, е имало части за ядрени бойни глави, съобщава румънската военна прокуратура. Един от вагоните е бил разпечатан, вратата е била отворена и четири кутии с военно оборудване са изчезнали. Всяка кутия е съдържала 16 компонента за бойни глави. Те не са опасни, тъй като не могат да бъдат използвани самостоятелно и не са съдържали експлозиви.

От румънското министерство на отбраната съобщиха, че транспортът не принадлежи на министерството. Военната прокуратура и жандармерията са започнали разследване, като една от версиите е, че компонентите за бойните глави са откраднати, за да бъдат предадени за скрап.

Взривателите за снаряди, откраднати на румънска територия, не са били предназначени за Българската армия, се казва в прессъобщение от Министерството на отбраната. Националният координационeн център за логистична подкрепа на Министерството на отбраната не е бил информиран за подобна пратка, каквато е практиката, когато се транспортират оръжия и боеприпаси за българските въоръжени сили, се казва още в съобщението.

Според информациите, взривателите са били предназначени за българска фирма, което се потвърждава и от официално съобщение на румънското външно министерство.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини